RECEPTY/ Velikonoce

Citronový velikonoční beránek

Přiznám se, že Velikonoce jsem nějak výrazně začala řešit až letos. S Šárkou jsme sice vyrazily na Moravu, ale velikonoční tradice mě neminou. Možná i proto jsem se rozhodla, že poprvé upeču vlastního velikonočního beránka.

Ty kupované se mi totiž hnusí už od pohledu, možná je to i tou polevou, která zůstává ještě dlouho poté na patře. Aby to ale nebyl obyčejný beránek, přidala jsem citrón a musím říct, že jsem nadšená. Beránek se mi malinko připekl, ale na chuti mu to neubralo. Beránek se tradičně jí až na Velikonoční neděli, já už ho rozkrojila v sobotu, za prvé abych ho ochutnala, ale hlavně aby ho mohla vyzkoušet i Šárka. A naštěstí, měl úspěch. Už se těším až ho na další Velikonoce opět upeču.

Suroviny: 
350 gramů polohrubé mouky
špetka soli
300 gramů cukru krupice
1 lžíce prášku do pečiva
4 vajíčka
170 gramů rozměklého a na koustky nakrájeného másla
2 lžíce smetany
5 lžic mléka
5 lžiček citronové sušené kůry
šťáva z půlky citronu
kůra z půlky citronu
kousky karamelu na oči
moučkový cukr na posypání

Postup: 

1. Jako první začněte pracovat se suchými surovinami. Smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a důkladně promíchejte. Poté přidejte vajíčka, máslo, smetanu a mléko. Opět promíchat a nakonec přidat všechny citronové složky; citronovou sušenou kůru, šťávu z citrónu a citronovou kůru. Vznikne hladké a vláčné těsto, u kterého nevadí, že v něm budou kousky másla. Během pečení se snadno rozpustí. Pokud se ho chcete zbavit, nechte jej důkladně rozměknout.

2. Troubu si předehřejte na 150 °C a těsto nalijte do vymazané formy. Rovnoměrně rozetřete, aby těsto bylo i v uších a ocasu beránka. Dejte péct na 150 °C na cca hodinu. Já měla beránka i po 60 minutách stále neupečeného, na cca 10 minut jsem přidala na 180°C, ale přikryla ho alobalem, protože mi už začal trochu více zlátnout. Jakmile vám ve formě dojde a vystydne, vyklepněte ho. Jako oči vám poslouží například různé druhy sušeného ovoce, mandle nebo jako mě, kousky karamelu. Nakonec posypte moučkovým cukrem.

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět