Dorty/ RECEPTY/ Sezóna

Banana bread

Jestli mě v zimě baví nějaké ovoce, jsou to stoprocentně banány. Nevím, zda je to tím, že na mandarinky a pomeranče jsem alergická, takže jich nemůžu sníst tuny, jako banánů  nebo tím, jak moc skvělé a univerzální ovoce to je. Často se mi ale stává, že si je vesele nakoupím a postupem času mi zhnědnou.

Beru si je většinou do práce, takže jich nekupuju kila, ale tak abych je stačila spotřebovat, protože prostě nesnáším, když musím vyhazovat potraviny. Musím říct, že je to už několik let, co jsem se totálně zamilovala do banana breadu a je to věc, kterou dělám vždycky, když potřebuju něco narychlo upéct. Navíc je to ze surovin, které mám většinou vždycky doma a je to jeden z mých nejoblíbenějších receptů. U srdce mě hřeje, že i ostatní ho prostě milují. Pokud tak máte v lednici pár nahnědlých krásek, které už volají po spotřebě, určitě vyzkoušejte tuhle dobrotu. Atmosféru zimy vám dokreslí nejen perníkové koření a skořice, ale také vlašské ořechy, které si mě poslední dobou získávají čím dál tím více. A samozřejmě nesmí chybět ani čokoláda.Výhodouale je, že do banana breadu můžete přidat vše, co máte rádi.

Suroviny:

100 gramů hladké mouky
100 gramů mandlové mouky
3 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
1 lžička skořice Casia Sonnentor
1 lžička perníkového koření
2 lžičky pomerančového cukru (použít můžete i pomerančovou šťávu nebo kůru)
1 lžička sušeného citrónu Sonnentor
1 lžička mletého muškátového oříšku Sonnentor
75 gramů rozměklého másla
115 gramú cukru krupice
2 vejce
4 banány

podle chuti hrst vlašských oříšků, hořká čokoláda, kokos, kakao

 

Postup:
1.
Nejdříve si v jedné míse smíchejte suché suroviny; mouku, prášek do pečiva, skořici, perníkové koření, pomerančový cukr a citronovou kůru. Vše důkladně promíchejte. Přidejte ještě podle chuti hrst vlašských oříšků nalámané na kousky, nalámanou hořkou čokládu nebo holandské kakao. Záleží podle chuti, já zvolila čokoládu a oříšky. Mezitím si troubu předehřejte na 180°C a pečící formu vymažte máslem a vysypte moukou.

2. V jiné míse si utřete cukr a máslo, po důkladném promíchání přidejte ještě vejce. Opět důkladně promíchejte a smíchejte se sypkými surovinami. V tuhle chvíli nás čeká nejnáročnější práce, vše musíte opět důkladně promíchat.

3. Teď přichází na řadu banány. Nakrájte je na menší kousky a v mističce vedle je rozmačkejte vidličkou. Poté je přidejte na těsta a opět důkladně promíchejte, aby se spojily všechny suroviny.

4. Vše přelijte do formy, dejte do trouby na 180° na cca hodinu a čtvrt. Záleží, jak vysokou máte formu a jaký druh trouby máte. Průběžně ale kontrolujte a propichujte dlouhou špejlí. Pokud se vám nebude lepit těsto, chlebíček máte hotový.

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět