Dorty/ RECEPTY

Ořechový koláč s marmeládou

Až mě překvapilo, jak moc si ostatní strávníci tenhle koláč zamilovali. Možná je to kombinací nadýchaného sladkého sněhu s nakyslou marmeládou a vše podtrhnuté ořechy. Zkrátka, tenhle koláč je něco, co musíte vyzkoušet a ochutnat.

Suroviny na těsto:
175 gramů hladké mouky
75 gramů mletých ořechů
125 gramů rozměklého másla
3 žloutky
200 gramů čokolády (mojí favoritkou je 52% z Lidlu)

Suroviny na krém:
3 bílky
100 gramů moučkového cukru
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce marmelády (jahodová, višňová, malinová)

Postup:
1. Začátek patří čokoládě, kterou si rozpustíte ve vodní lázni. Jakmile jí máte rozpuštěnou, necháte jí trošku zchladnout a mezitím si zapnete troubu na 170°C. Do robotu dáte rozměklé máslo a přidáte žloutky. Doporučuji vždy chvilku počkat až robot jednotlivé suroviny zpracuje. Poté přisypete mouku a mleté oříšky a opět necháte zpracovat. Jako poslední přidáte čokoládu a opět zpracujete. Vznikne hmota, kterou rozetřete do máslem vymazané formy. Přiznávám, že tohle vám zabere nejvíce práce, protože s hmotou se hůře pracuje. Rozetřete do krajů, přebývající těsto odkrojíte a dáte péct do trouby na 170°C na cca 15 minut. Ořechová těsta se dobře připalují, proto se nesmí péct moc zprudka.
2. Během té doby, co se nám koláč peče, dáme do robotu bílky a začneme postupně šlehat sníh. Po cca 5-7 minutách přidáme moučkový cukr a citronovou šťávu a opět šleháme. Sníh musí být tuhý a musí se z něj vytvořit špička. Trvá to cca 20 minut, sníh šlehejte postupně.
3. Jakmile vyndáte koláč z trouby, necháte ho chvilku sestydnout. Následně potřete hustě marmeládou. Pro kombinaci chuti je ideální třeba malinová, jahodová, višňová, rybízová nebo třešňová. Zkrátka červená, já osobně preferuji i trochu nakyslejší. Rozprostřete na marmeládu sníh a rozetřete do krajů. Opět vraťte do trouby na cca 10 minut. Sníh musí zezlátnout a zpěvnit. Nechte vychladnout a dobrou chuť.

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět