Dorty/ RECEPTY

Black forest s ostružinami

Tenhle dort jsem toužila udělat už hrozně dlouho, protože má přesně to, co správná dort má mít. Vláčný korpus, slaďoučký krém a skvělé ovoce ze zahrady. Tohle je dort snů i v tom největším vedru. 
Poprvé jsem Black Forrest dělala s třešněmi, se kterými se hlavně dělá. Naložila jsem je trochu do slivovice, aby získali trochu alkoholu a následně je dala do dortu. Podruhé jsem ho dělala s ostružinami a alkohol jsem vynechala, protože jej měli i děti. A musím říct, že za mě jsou obě varianty super. Hlavně jsem ale do něj přidala trochu koření z červené řepy od Sonnentoru, pro které tenhle recept vznikl. Díky tomu získá korpus trochu načervenalou barvu, ale i trošičku říz, protože v koření je i trochu zázvoru. A to je v kombinaci se slaďoučkým krémem přesně to pravé.

Suroviny na korpus:

180 gramů hladké mouky

4 lžíčky Červené řepy Latté Sonnentor

2 lžičky prášku do pečina

1 lžička jedlé sody

špetka soli

160 gramů cukru krupice

4 lžíce kakaa

1 vejce

50 gramů másla

200 gramů zakysané smetany nebo podmáslí

75 ml horké vody

 

Suroviny na krém:

500 gramů mascarpone

kůra a šťáva  z 1/2 citronu

2 lžíce medu

+ 3 lžíce marmelády (ostružinová, třešňová..)

150 gramů ostružin či jiného ovoce

čokoládová posypka

 

Posup:

1.Troubu předehřejte na 180 °C. V malém rendlíčku rozehřejte máslo na mírný oheň. Nechte schladnout a smíchejte suché suroviny na korpus – mouku, sůl, jedlou sodu, prášek do pečiva, kakao, prášek z červené řepy a cukr. Důkladně promíchejte. Přidejte vejce, zakysanou smetanu (může být i kefír či podmáslí), vodu a nakonec i vychladlé máslo. Máslo nemusí být úplně vychladlé, ale vařící by se také přidávat nemělo. Důkladně promíchejte, aby v těstě nebyly hrudky. Já vždycky ochutnávám, abych věděla, co případně přidat. Přelijte do máslem vymazané formy a dejte péct na cca 25-30 minut.

2. Po upečení vyndejte opatrně na mřížku a nechte vychladnout. Já se snažím dorty dělat většinou den dopředu, abych měla jistotu, že opravdu vychladl a já neměla obavu, že se mi rozpadne při krájení. Mezi tím než vám korpus vychladne si připravte krém. Do misky dejte mascarpone, kůru i šťávu z citronu a med. Důkladně promíchejte, aby v krému nebyly hrudky. Můžete použít i tyčový mixéer, ale myslím, že to není potřeba a zvládnete to jen s pomocí rukou. Opravdu hodně důležité je aby v něm nebyli hrudky.

3. Korpus prořízněte napůl. Já vždycky nakrojím a jedu nožem rovně a postupně jdu až do půlky. Raději mám trochu větší spodek než aby se mi ten spodní rozpadl. Na spodní korpus dejte marmeládu, ideálně je samozřejmě ta, kterou budete zdobit dort, v našem případě tedy ostružinová, ale skvěle se hodí i třešňová nebo rybízová. Na marmeládu opatrně rozetřete půlku krému a můžete na něj dát i ovoce. Ta struktura po rozříznutí pak vypadá fakt hezky. Na ovoce přijde horní korpus.

4. Na horní korpus dejte opatrně zbytek krému. Nemusíte jej moc uhlazovat, naopak nechala bych ho tak neupraveně a ledabyle, jestli víte, co myslím. Ozdobte ovocem a můžete posypat i čokoládovou posypkou.


 

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět