Švestky jsou pro mě symbolem podzimu. Letos jsem ale tenhle švestkový koláč dělala uprostřed největších veder a musím říct, že švestková sezóna mě začala díky němu hodně bavit.
Švestky pro mě vždycky znamenaly podzim. A musím říct, že tenhle skvělý litý koláč je pro mě první pozvánkou právě do tohoto ročního období. Najdete v něm skořici a kaštanovou mouky, díky které koláč chutná trochu po ořeších. A právě všechny tyhle vůně mi symbolizují podzimní večery s knížkou a čajem v ruce. Proč ale čekat na podzim, když sezóna švestek je v plném proudu?
1. Do hrníčku nalijte mléko a dejte ohřát. Já dávala do mikrovlnky cca na 1 minutu. Mléko musí být vlažné, ale ne horké. Do hrníčku rozdrobte kvasnice a zasypt lžící cukru. Nechte vzejít kvásek, trvá to cca 10-15 minut, musí být nabobtnalý 2. Mezitím dejte rozehřát máslo a nechte ho mírně vychladnout. Do mísy prosejte obě mouky, přidejte vajíčka, mléko, cukr, špetku soli a následně i vychladlé máslo. Vlijte kvásek. Vše důkladně promíchejte či použijte robot. Já to dělala oběma způsoby a dá se to i ručně, ale samozřejmě to chce více síly. Těsto by se mělo táhnout, ale zároveň by nemělo plavat. Poprašte trochou mouky a dejte kynout na teplé místo (například do teplé trouby) cca na 1-1,5 hodiny. Těsto musí zdvojnásobit objem. 3. Během té doby, co těsto kyne si připravíte náplň a švestky. Ty omyjte, nechte okapat, rozkrojte napůl, zkontrolujte a odsraňte pecku. Na náplň smíchejte tvaroh s cukrem. Cukru dávejte tolik podle toho, jak máte švestky kyselé. Já je měla kyselejší, ale raději mám trochu kyselejší. Následně si připravte drobenku. Do mísy rozdrobte máslo a smíchejte s cukrem, skořicí a moukou. Máslo by mělo být hodně ztuhlé z lednice. Vypracujte drobky, respektive malé kousíčky. Troubu předehřejte na 180°C. 4. Formu vymažte máslem a vykynuté těsto do ní vykydňete. Možná se budete trochu lepit, proto pracujte rychle a dostaňte ho do všech stran. Následně na něj dejte náplň z tvarohu a poskládejte švestky. Nešetřete jimi a dávejte jednu vedle druhý, ať jich je tam opravdu hodně. Zasypte drobenkou, kolik jí přesně dáte je na vás, já mám ráda, když je jí tam hodně. Dejte péct na 30-40 minut. Upečený koláč poznáte podle zlatavé krusty.Ingredience
Postup
Bez komentářů