Vánoční perníčky s rumovou polevou

Receptů na vánoční perníčky je všude milion, ale je pravda, že spousta z nich se musí nechat uležet. Já ale před Vánoci nechci na nic čekat, a proto mám pro vás recept na perníčky, které můžete zpucovat hned.

K Vánocům perníčky rozhodně patří, hlavně díky skořici a perníčkovému koření. Ale také rumu, bez kterého cukroví není cukrovím. Hlavně k těmto perníčkům rum bezesporu patří už díky tomu, že jsou namočené do rumové náplně. A nebojte, rozhodně se z nich neopijete, ale perníčkům dodá přijemnou chuť  a tak nějak je trochu okoření.

Vánoční perníčky s rumovou polevou

Suroviny na těsto:

(cca 70 perníčků)

230 gramů hladké mouky

140 gramů medu

60 gramů másla

2 vejce

2 lžíce kakaa

2 lžičky prášku do pečiva

2 lžičky perníkového koření

+polohrubá mouka na podsypání

Suroviny na rumovou polevu:

2 větší panáky rumu

3 lžíce moučkového cukru

1 lžička vanilkového extraktu

+badyán celý, celá skořice, celé nové koření, celé hřebíček

Postup: 

1. První si na mírném ohni rozehřejte máslo a med. Já měla med už tekutý, takže pokud to máte stejně, nechte rozehřát prvně máslo a poté přidejte tekutý med. Nenechte to dojít do body, kdy směs začne vařit, ale spíše se zahřeje a rozpustí se máslo. Směs odstavte a nechte vychladnout, stále ale musí zůstat tekutá.

2.Mezitím si připravte suchou směs. Smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva a perníkové koření. Promíchejte, přidejte vejce, opět promíchejte a nakonec přidejte tekutou směs. Opět promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. Směs se bude lepit, ale nepřidávejte mouku. Právě přidáváním mouky byste dosáhly toho, že budou perníčky po upečení tvrdé. Směs nechte v míse, tu přikryjte potravinovou fólií a dejte alespoň na hodinu odpočívat do lednice. Klidně ji tam ale můžete nechat i přes noc, já jí tam nechala noci dvě a druhou dávku zpracovala až později a směsi se nic nestalo.

3. Troubu zahřejte na 150 °C. Mezitím, co vám bude odpočívat těsto, připravte si rumovou polevou. Do rendlíku dejte rumu, koření a vanilku. Můžete přidat i vanilkový lusk, ale já jsem pro ten extrakt. Koření musí být celé, protože ho později budete vyndávat. Zahřejte na mírný plamen a nechte chvilku bublat. Poté odstavte, koření ale ještě nechte působit až do té doby, dokud směs nevychladne. Jakmile rum vychladne zamíchejte do něj cukr. Poleva by měla být taková tekutější pasta,

4.Troubu zahřejte na 150 °C. Jakmile rum bude chladnout, vyndejte si těsto z lednice a z mísy vyndejte na pomoučněnou plochu. Já si těsto rozdělila na dvě části. Těsto vyválejte na tlustší plát. Rozhodně to nesmí být slabounké těsto, jinak perníčci ztvrdnou. Průběžně těsto během válení obracejte, aby se vám nelepilo k podložce a podsypávajte polohrubou mouku. Do vyváleného těsta vykrajujte tvary a skládejte na plech s pečícím papírem. Já volila spíše menší tvary. Ty jsem pekla cca 8 – 10 minut, výsledek ale kontrolujte v troubě. Perníčky nesmí být úplně zlaté, ale měly by se dát odlepit od pečícího papíru. Takhle pokračujte dokud budete mít těsto.

5. Jakmile máte upečené všechny perníčky, nechte je chvilku vychladnout. Nesmí být úplně horké, ale zároveň ne úplně studené. Já je do polevy namáčela cca tak deset minut po upečení. Perníček vemte do ruky, a napočte lícem do polevy. Na první perníčku vyzkoušejte, jestli se vám poleva vsakuje do perníčku. Pokud ano, přimíchejte ještě lžíci cukru. Položte zpět na plech a nechte polevu zaschnout. Nevadí, že steče po  perníčku. Jakmile bude poleva zatuhlá, přendejte do uzavíratelné krabice, kam se nedostane vzduch a perníčky neztvrdnou. A je jen na vás, jak dlouho vám vydrží.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *