RECEPTY/ Vánoce

Povánoční koláč s cukrovím a ořechy

Jediné, na co máte po Vánocích chuť je cukroví, ale garantuji vám, že tento koláč si zamilujete. Nejenže v něm zpracujete zbytky cukroví, ale navíc vám provoní zimní odpoledne a skvěle se bude hodit jako víkendový moučník.
Povánoční koláč v sobě nese všechno, co by měl správný zimní koláč obsahovat. Zbytky cukroví, které zůstává doma snad nám všem, vlašské ořechy, které jsou symbolem zimy a uplynulého adventu a madle, které jsou zase velmi zdravé. Díky jogurtu je navíc náplň velmi vláčná a voní po perníku.

 

Povánoční koláč s cukrovím a ořechy:

Od Bára Porce: 1
Doba přípravy: 30 minut Doba vaření: 30 minut

popisek

Ingredience

  • Suroviny na korpus:
  • 100 gramů hladké mouky
  • 100 gramů špaldové mouky
  • 100 gramů namletých mandlí (doporučuji je už rovnou namleté koupit, než je mlít doma)
  • 1 vajíčko
  • špetka soli
  • 65 gramů cukru krystal
  • 125 gramů másla
  • 3 lžíce vody
  • Suroviny na náplň:
  • 3 vajíčka
  • 150 gramů bílého jogurtu
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžičky perníkového koření
  • vlašské oříšky
  • zbytky cukroví

Postup

1

1. Nejprve začněte s těstem. Na první pohled se zdá, že je to klasické křehké těsto, což je vlastně pravda, ale je ozvláštěno mandlemi. Smíchejte sypké suroviny; obě mouky, cukr, mleté mandle a sů. K tomu přidejte cukr a vajíčko a začněte hníst těsto. Nejprve vařečkou, k tomu přidejte ještě vodu a poté už ručně. Doporučuji použít jestli máte robot, půjde vám to mnohem rychleji a lépe. Pokud ale pracujete bez robotu, těsto musíte prohníst rukama opravdu velmi pečlivě. Jestli se vám bude těsto lepit na ruce, dejte si je do mouky. Těsto zpracujte, zabalte do potravinové folie a dejte přes noc odpočívat.

2

2. Formu na koláč si vymažte máslem a těsto vyndejte z ledničky. Vzhledem k tomu, že obsahuje mandle, bude se vám s ním pracovat o trochu hůře než s klasickým křehkým těstem. Vál si poprašte moukou a těsto rukama prohněňte. Vytvořte placku, možná se vám bude trochu trhat a opatrně přemístěte do formy. Zde vyrovnejte okraje, případně vytáhněte ještě trochu nahoru, tak aby těsto bylo na všech stranách správně. Propíchejte vidličkou a přemístěte ještě na chvilku do lednice.

3

3. Troubu zapněte na 160 °C. V míse smíchejte vajíčko na náplň, rozteklý med a jogurt. Promíchejte tak, aby náplň byla hladká a nebyly v ní hrudky. Poté nalámejte zbytky cukroví, já použila pracny a dala jsem tam cca 3-4 a vlašské oříšky, které jsou do směsy nálamala. Vše promíchejte.

4

4. Koláč vyndejte z lednici a opatrně do něj přelijte náplň. Dejte péct na cca 30 minut. Upozorňuji, že mandle pustí poměrně dost tuku, takže se bude zdát, že koláč plave, ale nebojte se. Máslo se vypeče. Cca po 10 minutách dejte doprostřed náplně i zbytky cukroví, teď už v celý kusech. Je jen na vás, jaké zvolíte.

Poznámka

poznámky

 

 


Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět