Dorty/ RECEPTY

Kladdkaka – švédský čokoládový dort s pomerančem

Kladdkaka  je typický švédský čokoládový dort, ve kterém není ani špetka mouky. Ideální je právě na zimu, kdy nejsou žádné sezónní suroviny a pomeranče mají super chuť. Kombinace čokolády a pomeranče si rozhodně zamilujete hned na první chuť.

Koláč Kladdkaka jsem poprvé zaregistrovala u mojí kamarádky, cukrářky Adie v době, kdy jsem ještě pracovala v TV Mňam jako produčkní. Zachutnal mi hned při prvním soustu, ale pak se mi recept na něj vykouřil z hlavy. Poté jsem na něj narazila u Romči z blogu Na skok v kuchyni, ale ozvláštnila jsem ho ještě pomerančem, který se mi k čokoládě a k zimě celkově hrozně hodí. Nejenže jsem ho přidala přímo do dortu, ale udělala jsem k tomu ještě pomerančový cukr a omáčku. Rozhodně tuto nakyslou dobrotu doporučuji.

Doba přípravy: 1 hodina Doba vaření: 50 minut

Ingredience

  • 200 gramů hořké čokolády
  • 120 gramů třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový lusk nebo 2 kapky vanilkového extraktu
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 80 ml kávy
  • 1 panák rumu
  • šťáva ze 2 pomerančů
  • kůra ze 2 pomerančů
  • Suroviny na pomerančový cukr:
  • 3 lžíce cukru krupice
  • kůra z 1 pomeranče
  • Suroviny na pomerančovou omáčku:
  • 200 ml pomerančové šťávy
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 1 lžíce másla

Postup

1

1. Tenhle dort vypadá docela složitě, ale nebojte. Jediné, čemu je opravdu důležité věnovat dostatek času, je vychladnutí. Já doporučuji nechat vychladnout dort v chladu přes noc, ale k tomu se ještě dostaneme. Jako první si ve vodní lázni rozehřejete čokoládu. Miska, kde čokoládu i máslo máte, se nesmí dotýkat vody, suroviny rozehřeje horká pára. Trvat to bude cca 20 minut. V rozehřáté tekutině by neměl být žádný kousek čokolády. Během rozehřívání si připravte kávu, aby vám stihla během toho vodního procesu trochu vychladnout.

2

2. Po rozehřátí si rozehřátou čokoládu přelijte do čisté a studené mísy, přidejte kávu a panáka rumu. Nechte vychladnout a mezitím si připravte další suroviny. Oddělte si bílky od žloutků. Bílky dejte do mixéru spolu se špetkou soli a nechte vytvořit tuhý sníh. Trvá to docela dost dlouho, takže vám to akorát vyjde. Žloutky našlehejte společně s třtinovým cukrem a vnitřkem z vanilkového lusku do husté pěny, aby se vám cukr rozpustil. Předehřejte si troubu na 180 °C.

3

3. Žloutkovou pěnu přidejte opatrně a po částech do vychladlé čokolády, nastrouhejte tam kůru z OMYTÉHO pomeranče (jen ta oranžová část, ta bílá je hořká) a pořádně vymačkejte pomerančovou šťávu. Promíchejte, přidejte prášek do pečiva a následně i zašlehejte sníh. Opět důkladně a opatrně promíchejte, aby vám nikdy nezůstali žádné hrudky a kusy sněhu. Přelijte do důkladně vymazané formy a dejte péct na 180 °C cca 50 minut až hodinu.

4

4. Mezitím co se vám peče dort si připravte pomerančovou omáčku a cukr. Na omáčku použijte čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávu, kterou svaříte společně s cukrem a máslem. Cukr použijte podle vlastní chuti, já použila dvě lžíce. Do toho zamíchejte lžíci másla a vařte na mírný stupeň, omáčka by měla zhoustnout. Na cukr smíchejte cukr krystal a kůru z pomeranče (opět omytý) a promíchejte. Nechte odstát, aby cukr nasál vůni pomeranče.

5

5. U čokoládových dortů se těžko poznává upečenost, i tady by se vám ale nemělo nic lepit na špejli. Dort nechte vychladnout ideálně přes noc na chladném místě a ve formě. Opatrně oddělte boky od dortu, ale pro jistotu nechte spodní díl formy. Polijte omáčkou a posypte cukrem a už si užívejte tu dokonalou kombinaci čokolády a pomeranče.



Mohlo by se Vám líbit

1 komentář

  • Odpovědět
    Ida
    11. 1. 2019 v 15:23

    I No swedish kladdkaka is complete without some unsweeted whipped cream on the side! 🙂 Comes from a Swedish girl and is a fact 😉 Me and my partner just relocated to Prague and we are suprised that there is never cream or vanilla sauce served with the cakes/pies in cafés

  • Odpovědět