RECEPTY

Trhanec s rozinkami

Musím říct, že v tohle období je takové nějaké. Cestovací plány teprve tvořím a v kuchyni se toho taky moc neděje. Nebo jo? Trhanec je neskutečně rychlý, jednoduchý a moc surovin k němu nepotřebujete.

Znáte to, když před víkendem přemýšlíte, co upečete jako sobotní moučník? Já to mám takhle dost často (místo pátku to ale řeším už třeba v úterý). Nedávno jsem přemýšlela nad tím, co pro vás nového nachystám a myšlenky mě zavedly k trhanci, který jsem už dlouho chtěla vyzkoušet. Skvělé je, že k němu potřebujete celkem základní ingredience, kromě rumu, který ale mě zbyl ještě z Vánoc. A rozinky můžete klidně nahradit něčím jiným, já si ale se sušeným ovocem moc netykám, takže za mě rozinky úplně v pohodě.

 

 

Trhanec s rozinkami

Doba přípravy: 40 minut Doba vaření: 30 minut

Ingredience

  • 100 gramů rozinek
  • 100 ml rumu
  • 250 gramů mouky
  • 350 ml mléka
  • 5 vajíček (bílky oddělíme od žloutků)
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • 3 lžíce cukru krupice
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • 50 gramů másla
  • moučkový cukr

Postup

1

1. Nejprve do rendlíku dejte rum a zasypte rozinky. Nechte na mírném plameni zahřát a vypněte jakmile rum začne bublat. Rozinky nechte naložené, aby nasakly rumem.

2

2.Odělené žloutky smíchejte s mlékem, rozšlehejte a přidejte cukr a vanilkové aroma. Smíchejte s moukou a práškem do pečiva. Našlehejte si bílky. Nemusí to být úplně tuhý sníh, takže se to dá zvládnout i ručně. Ale sníh by to určitě mělo alespoň připomínat. Sníh přidejte opatrně k těstu a opatrně zamíchejte.

3

3. Troubu rozehřejte na 170 °C. V rendílku si rozehřejte máslo a klidně ještě teplé přidejte k těstu. To opatrně přilejte do formy (nemusí být vymazaná) a posypte rozinky, klidně do těsta nalijte si zbytek rumu. Dejte péct na cca 15 minut až se zatáhne spodek trhance. Poté ho vidličkou potrhejte a dejte péct ještě na cca 10-15 minut, dokud není zlatavý. Na závěr ještě posypte moučkovým cukrem.

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět