Cupcakes/ RECEPTY

Čokoládové cup cakes s černým pivem a krémem z mascarpone

V zimním období a v období jara se čím dál tím více uchyluji k trošku kaloričtějším a hutnějším receptům. Čokoládový dort z černého piva a krémem z mascarpone jsem dělala k narozeninám pro kolegyni z práce a musím  říct, že všem moc chutnal. To mi udělalo hroznou radost, protože jsem ho dělala poprvé. Nutno říct, že ne naposledy.

Když jsem totiž přemýšlela, co dělat na jednu ochutnávku, nemohla jsem tenle typ vynechat. Jak říkám, v zimě je tento typ naprosto ideální i vzhledem k tomu, že v zimě a na začátku jara ještě není to ovoce tak dobré, jako v létě. Abych ale udělala na danou ochutnávku něco jiného, rozhodla jsem se pro cup cakes, které se lépe konzumují, ale rozhodně jsou stejně skvělé. Pokud budete chtít udělat dort, tak zdvojnásobte množství u všech surovin a vystačí vám to na formu na cca 22 cm.


Porce: 11 cup cakes
Doba přípravy: 30 minut + 25 minut Doba vaření: 20 minut

Ingredience

  • Suroviny na muffiny:
  • 125 ml černého piva
  • 125 gramů másla
  • 50 gramů kakaa
  • 175 gramů cukru krystal
  • 1 vejce
  • 70 gramů zakysané smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 125 gramů hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečení
  • Suroviny na krém:
  • 250 gramů mascarpone
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 50 gramů moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • + kakao na posypání, čokoládové zdobení

Postup

1

Nejprve si v rendílku rozehřejte máslo, aby se vám úplně rozpustilo. Jakmile je máslo rozpuštěno, snižte teplotu na nejnižší stupeň a vmíchejte pivo a důkladně promíchejte. Následně vmíchejte kakao s cukrem, promíchejte a odstavte z ohně. Jakmile do směsi dáte pivo, cukr a kakao, tak už by se to nemělo vařit, ale spíše by vše mělů zůstat teplé. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.

2

Troubu rozehřejte na 180°C. Ve větší misce vedle rozšlehejte zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a vejce a vlitejte do směsi i pivní směs. Opět důkladně promíchejte, ať se spojí všechny ingredience. Nakonec ještě vmíchejte mouku, prášek do pečení a jedlou sodu a opět důkladně promíchejte. Směs by se měla táhnout, měla by být vláčná a neměly by v ní být hrudky.

3

Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Já si danou těsto přelila do odměrky, kde je i takový zobáček, aby se mi směs lépe dávala do košíčku. Naplnila jsem je cca do poloviny a dala péct na 20 minut na cca 180°. Opakuji to v každém receptu. Každá trouba je jiná, proto byste měli tu svoji hlídat. Muffiny by měly být vláčné a těsto by se nemělo lepit na špejli.

4

Jakmile vám budou muffiny chladnout, připravte si krém. Ten byste měli ale dávat až budou muffiny opravdu schladlé, aby krém netekl. Pomocí ručního šlehače vyšlehejte smetanu do tuha, tak aby byla opravdu tuhá. V misce vedle smíchejte mascarpone, vanilku a moučkový cukr, promíchejte, aby v krému nebyly hrudky a opatrně vmíchejte tuhou smetanu. Krém by neměl téct, ale měl by zůstat pevný.

5

Do cukrářského sáčku opatrně přendejte krém. Já to dělám tak, že sáček se zdobítkem dám na skleničku, část přehnu přes skleničku a pomocí lžíce do něj přesunu část krému. Poté stlačím opatrně krém dolů, aby nic neteklo a rychle nazdobím cup cakes. I mě občas vyjde každý cup cakes jinak, ale nijak mě to netrápí. Vždy pracuji jen s částí krémů a jakmile ho v sáčku už nemám, dám sáček opět na skleničku a přendám do něj další část krému. Pak posypte kakaem, ozdobte čokoládovými kousky a je hotovo.

 


Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět