RECEPTY/ Velikonoce

Babiččiny boží milosti

Víte, co je nejlepší? Recepty, které se dědí z generace na generaci. A přesně takový mám i od své babičky, které jej zas má od své babičky. Je na Boží milosti, velikonoční nebo masopustní sušenky, které jsou ideální nejen pro koledníky, ale i jen tak k zakousnutí.

V posledních letech jsou pro mě Velikonoce mnohem „zásadnější“ než Vánoce. Je to i tím, že na Velikonoce užý bývá teplo a člověk se může hezky slunit venku a užívat si nejen volna, ale i dobrého jídla. Velikonoce jsou pro mě symbolem jara a nových začátků a taky toho, že konečně jsou farmářské trhy a zahrady plné bylinek. Kromě toho, kdo zná lepší jídlo než je nádivka hezky s čerstvými kopřivami a domácími vajíčky? No já teda ne.

Velikonoce jsou i symbolem tradic a to nemyslím to chození na pomlázku. Mě samotné tahle tradice ani nevadí, možná je to tím, že jako malá holka jsem obrážela vesnici a vždycky přinesla pěknou nadílku (a to jsem holka z Prahy). A jídlo, samozřejmě bez toho by to nebyly ty pravé Velikonoce. Na mazanec jsem nikdy moc nebyla, ale u mě na blogu najdete recepty na hot cross buns cup cakes, citronového beránka a mrkvový dort, ten je na Velikonoce prostě pecka. A letos se k tomu přidávají ještě Boží milosti. Tenhle recept mám od své babičky a už jsem se na něj chystala několik let a jsem ráda, že se mi to konečně povedlo. Boží milosti jsou takové smažené sušenky a není se divit, že se jim říká křehotinky. Ideální je jíst je ještě ten den. Za mě osobně je to skvělý pro koledníky, proto si na velikonoční pondělí přivstaňte a nasmažte je hned ráno. Úspěch zaručen!

Doba přípravy: 30 minut + 30 minut v lednici Doba vaření: 35 minut

Ingredience

  • Suroviny na těsto:
  • 50 gramů moučkového cukru
  • 300 gramů hladké mouky
  • 20 gramů másla
  • citronová kůra z 1/2 citronu
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce rumu
  • 70 ml mléka
  • 20 gramů vanilkového cukru
  • Suroviny na obalení:
  • 500 ml slunečnicového oleje
  • skořicový nebo vanilkový cukr
  • moučkový cukr

Postup

1

1. Do mísy prosejte moučkový cukr a hladkou mouku, přidejte máslo nakrájené na kostičky, lehce rozměklé máslo, vanilkový cukr a případně i nastrouhanou citronovou kůru. V misce vedle smíchejte mléko, žloutky, rum a promíchané přidejte do suché směsy. Já těsto zpracovávala v robotu a pak jsem ho dodělala ručně. Pokud se vám nebude dařit spojit, přidejte ještě trošku mléka. Jakmile je těsto vytvořené, prohněťe jej rukama a zabalte do potravinové fólie. Na cca 1 hodinu ho dejte do lednice odpočitnout.

2

2. Když těsto odpočívá, připravte si směs z cukrů. Spojení moučkového cukru a skořicového nebo vanilkového je opravdu skvělé. Usmažené Boží milosti chytnou vůni a chuť ochuceného cukru a díky moučkovému se na nich cukr udrží. Je tedy na vás jaký poměr dáte. Vedle směsi si připravte talířek s ubrouskem, kam budete usmažené milosti dávat.

3

3. Těsto vytáhněte z lednice, rozkrojte na půl a polovinu vyválejte asi na 2-3 mm tenké těsto. Tvary záleží na vás. Já dělala část polodlouhých a část čtvrečků. Do čtverců jsem ještě jemně řízla nožem. V hrnci rozpalte olej na mírném plameni. Trvá to cca 10 minut. Rozpálený olej poznáte tak, že do něj vhodíte kousek těsta a že je olej připravený poznáte tak, že začne mírně prskat. Poté už po cca 2-3 čtvrečekách a proužkách vkládejte připravené sušenky. Osmažení trva cca 2 minuty, po minutě můžete sušenky otočit, ale opatrně, ať se nespálíte o olej. Jakmile sušenky vyndáte, přendejte na ubrousek, nechte je tam cca minutu okapat a pak opatrně obalte v cukru. Mezitím vhoďte do oleje další část. Milosit by neměly být horké, ale ještě teplé, rozhodně byste měli být schopni se jich dotknout. Přendejte vedle na talíř a pokračujte do té doby jakmile nemáte nic na smažení.

4

4. Jestli nebudete dávat Boží milosti koledníkům a budete je jíst až další den ( i když nejlepší jsou těsně po osmažení), dejte je do plechové krabice, aby vám neztvrdly. Připravte se na to, že jsou trochu křupavější, ale moc dobré.

 

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět