Česká republika/ CESTOVÁNÍ

Objevit… Kutnou Horu aneb 5 míst, co musíte vidět a ochutnat

Pár dní po mé operaci očí jsme se s Janičkou domluvily, že vyrazíme na výlet. Protože jsem se bála nějakých velkých výšlapů, tak jsme místo Liberce a Ještědu zvolily Kutnou horu, kam jsem se chtěla už dlouho podívat. Musím říct, že nám vyšlo skvěle počasí a vážně to byl super den, přestože jsem byla ještě taková poloslepá. A těchto pět míst musíte v Kutné hoře určitě vidět a hlavně ochutnat.

V Ruthardce

Když jsme s Janičkou dorazily do Kutné Hory, tak byl skoro čas oběda. Z nádraží je to do centra cca 4 km a šly jsme to nějakou hoďku s tím, že jsme se ještě zastavily u Kostnice, dovnitř jsme ale nešly, protože se rekonstruovala. Poté jsme vyrazily na oběd. Původně jsme chtěly do vyhlášené Restaurace Dačický, ale do cesty nám přišla Ruthardka. Ta je zaměřená hodně na českou kuchyni, takže moc zdravých věcí tam nenajdete. Já si po krátkém vybírání dala svíčkovou s karlovarským knedlíkem (165 Kč)  a musím říct, že jednou za čas je to super nápad. Byla fakt skvělá. Janička původně měla objednané kuřecí supreme, ale spletly jí objednávku, takže nakonec měla kachní burger s domácími hranolkami (180 Kč) . Byla spokojená, ale kuřecího trochu litovala.

<3

Chrám sv. Barbory

Vynechat chrám svaté Barbory by byla asi velký fail. My jsme k němu samozřejmě také dorazily, i když jsme nešly dovnitř. Vstupné je tam ale 120 Kč za dospělého, takže se to dá. Okolí je ale krásné a musím říct, že celému dojmu vévodilo to nádherné počasí. Chrám je ve skvělém stavu a zahrady okolo něj jsou opravdu. A to i výhled nejen na něj, ale i na vinice, které jsou pod chrámem. Měly jsme štěstí, že ještě není tak plná turistická sezóna, protože tam nebylo tolik lidí, takže jestli můžete vyražte teď a nebo ve všední dny.

Výhled na Kutnou Horu

Kavárna Kozí Plácek

U restaurace V Ruthardce je další vyhlášená kavárna a to Kozí Plácek. Je to hrozně roztomilý baráček, takový klasický, který jak kdyby vypadl z minulého století. Navíc je tahle kavárna vyhlášená svou kávou, takže jsme do ní určitě musely zajít. Byly jsme už docela uťapkané a navíc jsme měly hroznou žízeň, takže jsme si tady daly domácí limonády. Já citronádu (58 Kč)  a jejich kafe s našlehaným mlékem (65 Kč) a Janička malinovku, která byla moc dobrá. Interiér je poměrně strohý a zasezený do minulosti, ale musím říct, že mě trochu poničený stůl a pohodlná křesílka, jak od babičcek vůbec nevadil. Naopak, k celkovému dojmu se to hodilo. Co se kávy týče, byla moc dobrá, měla jsem brazilskou a jediné, co bych vytkla je to, že byla hrozně horká. K citronádě jsem si musela říct o led, ale jinak to bylo skvělé osvěžení.

Uličky Kutné Hory

Centrum Kutné Hory je hodně historické a není se čemu divit, že patří k nejnaštěvovanějším a nejhezčím městům v Čechách. Já jsem hrozně moc ráda, že jsme vyrazily, celé město je opravdu krásné. Občas si člověk připadá jak v jiném století, hlavně co se různých krámků s oblečením. To v centru Prahy vůbec nevidíte. Uličky města jsou malé, kamenité a velmi roztomilé a útulné. Celé to dotváří ještě i to, že město je uklizené a není tam nic, co by v atmosféře překáželo. Projít si Kutnou Horu velmi doporučuji.

Zmrzlinárna

Jestli budete v Kutné Hoře v létě nebo budete mít prostě hezky, tak rozhodně nezapomeňte na Zmrzlinárnu. Je to další vyhlášená věc ve městě. Poznáte to i podle toho, že tam je hodně nejen turistů, ale i místních. Zmrzlinárna je kousek od kostela sv. Jakuba a nedá se v ní sednout. Mají různé speciality jako třeba rakytníkovou, burákové máslo či slaný karamel, ale i tradiční jako jahodovou, pistáciovou nebo čokoládovou. Já měla smetanovou ostužinovou a mangovou, kterou si dávám skoro všude. Obě byly naprosto skvělý, ta ostružinová měla i kousky a přestože byla smetanová, tak byla velmi osvěžující. Janička měla malinový sorbet, se kterým sem jí pomohla, protože to byla obří porce a pistáciovou. Všechny zmrzky byla naprosto skvělé, i když jsme měly, co dělat, abychom je snědly. A nejlepší je cena. Za jeden obří kopeček zaplatíte 25 korun. Nádhera.

Ostružinová a mango

Moje ostružinová a mango a Janičky malinový sorbet a pistáciová

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět