RECEPTY/ Sezóna

Třešňový cheesecake s drobenkou

Třešně jsou jedny z mých nejoblíbenějších letních plodů. Mám neskutečné štěstí, že mám dost domácích zdrojů, a když náhodou selžou, sáhnu po těch českých z trhů. Ani tyhle nebyly výjimkou. A musím říct, že tenhle recept je naprosto fenomenální. Snoubí se v těch chuť jemného cheesecaku s třešněmi a pomyslnou tečkou je jemná drobenka. To musíte zkusit.

Doba přípravy: 30 minut Doba vaření: 1 hodina

Ingredience

  • Suroviny na korpus:
  • 200 gramů máslových sušenek
  • 50 gramů másla
  • 50 gramů cukru krystal
  • Suroviny na náplň:
  • 250 gramů mascarpone
  • 2 vejce
  • 2 lžíce tvarohu
  • Suroviny na drobenku:
  • 50 gramů studeného másla
  • 50 gramů cukru krystal
  • 50 gramů polohrubé mouky
  • +300 třešní

Postup

1

Troubu zapněte na 180 °C. Nejprve začněte korpusem. Formu na dort si vyložíte pečícím papírem. Nedoporučuju to vymazávat máslem, protože pak je dort dost mokrý, i když chuti to určitě neubírá. Pečícím papír zmačkejte a lehce navlhčete vodou, pak vám s ním půjde dobře tvarovat. Upravte ho do formy a přejděte na sušenky. Máslové sušenky nalámejte na menší kusy a rozdrďte v robotu. Máslo nechte rozpustit a trochu vychladlé jej smíchejte se sušenky, která ještě posypte cukrem. Hmotu nepěchujte do formy a uhlaďte ať je korpus všude stejně vysoký.

2

Ve větší míse smíchtejte mascarpone, vejce a tvaroh. Já to dělala ručně a měla jsme trochu hrudky, ale metlou jsme je rozmíchala. Můžete použít robot. Je to jednoduší a rychlejší. Směs nalijte na sušenový korpus a dejte péct na 180 °C na cca 25 minut.

3

Mezitím, co se korpus peče, připravte si třešně a drobenku. Největší otrava je s vypeckováváním, já z toho mám červené ruce ještě teď. Třešně omyjte a vypeckujte, já to dělala pomocí nože, ale funguje i brčko. V míse smíchejte máslo nakrájené na kostky, mouku a cukr. Vzniknout by vám měla drobenky.

4

Jakmile koláč vyndáte z trouby, ještě ji nevypínejte. Na koláč dejte třešně, klidně tím můžete narušit strukturu, která vám vznikne a třešně do koláče lehce zatlačit. Na třešně nesypte drobenku, rozhodně s ní nešetřete. Kombinace společně s cheesecake a s třešněmi je totiž naprosto skvělá. Dejte péct na ještě cca 25 minut a pak nechte vychladnout. Ideální je koláč druhý den, když je trochu uležený.

 

Mohlo by se Vám líbit

2 komentáře

  • Odpovědět
    gabrielakre
    9. 8. 2019 v 9:12

    Och <3 to je přesně takový ten "koláč od babičky", který k létu patří! A hrozně se mi líbí, jak to máš vymakané s tím, že se dá recept rovnou vytisknout!:)))

    • Odpovědět
      Bara Turkova
      12. 8. 2019 v 10:41

      Jéé moc děkuji. Jsme ráda, že ti koláč připomíná ty od babiček, protože přesně takhle to má být 🙂 A děkuji, s tím vytisknutím je to vážně šikovné 🙂

    Odpovědět