RECEPTY/ Vánoce

#Blogmas 21 Jedlé dárky – domácí ajvar a skořicový likér

Dneska mám pro vás dva tipy na jedlé dárky. Osobně musím říct, že já jedlé dárky dávám snad úplně nejraději. Ukazuje to, že jste si s dárkem dali práci; vymysleli jste ho, nakoupili suroviny a následně jej pak vytvořili. A které dárky dávám nejraději já?

Původně jsem chtěla články na jedlé dárky dát hned tři, ale nakonec mi na to bohužel nezbylo moc času. Dneska vám dám tip na dárky, které jsem dávala loni a bude je dávat i letos. První je Ajvar, což je srbská pomazánka/omáčka, která naprosto úžasně voní a je poměrně jednoduchá. Bude ho dávat babičce a musím říct, že od loňska jsem ho opravdu vypilovala. A druhý tip je skořicový likér, který už druhý rok dělám podle úžasné Kačí. Takže vám na něm sem dám odkaz, protože je naprosto výborný a já ho dělám hrozně moc ráda. Loni jsem dělala kokosový  a byl také výborný a letos padl ten skořicový a je taky naprosto výborný. Recept najdete tady a určitě doporučuju.

Doba přípravy: 30 minut Doba vaření: 1 hodina

Ingredience

  • 1 lilek
  • 450 gramů kápiích (červených polodlouhých paprik)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžičky uzené papriky
  • sůl a pepř
  • řepkový nebo slunečnicový olej

Postup

1

1. Troubu předehřejte na 180°. Lilek rozpulte a nakrájejte jej na polodlouhé plátky. Z papriky vyjměte semínky a rovněž je nakrájejte na kusy. Dejte na plech s pečícím papírem a pečte cca 30 minut. Papriky by měly začít černat a lilek hnědnout. Jestliže se vám to nevejde celé na jeden plech, nevadí, já to taky dělala zvlášť.

2

2. Po upečení nechte lilek vychladnout a vydlabejte jeho dužinu. Jde to docela těžko, já jsem slupku spíše seškrábovala a stahovala. Nakrájejte jej na kousky. Papriky dejte "vypotit" - dejte jej do misky a tu přetáhněte fólií. Po chvilce z nich můžete začít stahovat šlupku.

3

3. Nakrájejte cibuli a česnek nadrobno a ve velkém hrnci zahřejte vrstvu oleje a nechte zesklovatět cibuli. Jakmile začne cibule měknout a zlátnout, přidejte lilek a papriky, nechte asi pět minut restovat. Poté odstavte, přidejte česnek a uzenou papriku a případně ještě trochu oleje. Promíchejte a vraťte na sporák, ale ztlumte plamen. Osolte a opepřete a pod pokličkou duste cca hodinu a půl. Občas trochu promíchejte, aby se směs nepřipalovala a přidejte i trochu vody.

4

4. Jakmile bude směs hotová, nechte ji vychladnout a poté ji rozmixujte, aby vznikla omáčková konzistence. Poté přemístěte do uzaviratelné sklenice a než budete darovat, uchovávejte ajvar v lednici.

Tohle kombo miluju

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět