RECEPTY

Bezezbytková bábovka aneb banánová bábovka z mandlí a ořechů

Leden je pro mě každoročně hrozně divný měsíc. Nic moc se neděje, člověk chodí jen do práce a z práce, nejsou žádné koncerty a ten život je celkově po tom nabitém prosinci taková trochu nuda. A tak jsem se rozhodla a začala plnit své novoroční cíle.

A jedním z těch cílů je zero waste domácnost. O tomhle slovním spojení jste u mě slyšeli už v loňském roce, ale já bych letos chtěl opravdu víc přemýšlet nad tím, co mám doma úplně zbytečně v obalech. Už loni jsem třeba propadla bezobalovým obchodům a alespoň jednou za měsíc do nich vždycky vyrazím. A další věci, které jsem propadla je co nejmenší plýtvání potravin. Snažila jsem se už loni co nejméně věcí vyhazovat, a přestože vím, že občas to nejde, tak se opravdu snažím přemýšlet nad tím, co kupuju. No a takhle vznikla i tahle jednoduchá bábovka, do které stačí dát věci, co máte rádi a co třeba potřebujete už nutně spotřebovat. Jako třeba já. Dalším plusem je to, že bábovky všeobecně jsou hrozně jednoduché a mají snad milion variant. A to mě na nich hodně baví.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Banánová bábovka z mandlí a ořechů

Doba přípravy: 20 minut Doba vaření: 40 minut

Ingredience

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 12 gramů prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • 20 gramů plátků mandlí
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 banán
  • 1/2 hrnku cukru
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • kousky čokolády

Postup

1

1. Jestli je nějaký recept extra snadný, je to rozhodně bábovka. Všechny suché ingredience - mouku, prášek do pečiva, sůl, jedlou sodu, skořici, vanilkový cukr a cukr dejte do mísy a promíchejte. Přidejte olej, mléko a vajíčka a opět promíchejte. A teď už je vlastně jen na vás, co máte doma a na co máte chuť. Já měla doma nahnědlé banán, které v sobě má nejvíce cukru a které jsem rozmačkala do mísy, pak plátky mandlí (ty klidně nahraďte jinými oříšky nebo nemusíte), dvě lžičky zakysané smetany pro vláčnost (můžete dát třeba tvaroh) a završila jsem to kouskami čokolády, které mi zbyly z vánočního pečení. Vše dobře promíchejte.

2

2. Troubu zapněte na 180°C. Do formy na bábovky kápněte kapku oleje a vymažte. Těsto opatrně přelijte do formy a dejte péct na cca 40 minut na 180°C.

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět