Narozeniny v době karantény. Mě se to sice netýkalo, ale mojí mamky ano. A proto jsem se rozhodla udělat na menší rodinou oslavu tenhle super exotický dort, který nás přenesl někam na pláž k moři.
Dort pro mojí mamku musel být speciální, proto jsem dlouho přemýšlela, jaký udělám. Ona má ráda tradičnější chutě a ne nic super noblesního. Původně jsem přemýšlela nad dortem z arašídového másla, jahodové marmelády a arašídů, ale nakonec jsem se rozhodla pro dort, který jsem dělala už pro kamarádku. A musím říct, že to byla skvělá volba. Snoubí se v něm příjemná sladkost a jemně nakyslých limetek. Dort je díky kokosu lehký jako pírko. Ideální volba pro všechny, kdo mají rádi šťavnaté dorty s nakyslým koncem.
Ingredience
- Suroviny na korpus:
- 5 vajec
- 200 gramů cukru
- 75 gramů hladké mouky
- 50 gramů kokosu
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- špetka vanilky
- 80 ml mléka
- Suroviny na prolití:
- 50 ml smetany ke šlehání
- 2 lžičky salka
- 2 lžičky nesladkého kondenzovaného mléka
- Suroviny na šlehačku:
- 350 ml smetany ke šlehání 40%
- 20 ml rumu
- 1 žička moučkového cukru
- +ozdoba: mango, kokosové lupínky, limetka
Postup
1. Troubu předehřejte na 180°C. Mouku dejte společně s kypřícím práškem, kokosem a špetkou soli do mísy. V jiné míse promíchejte dohromady změklé máslo s cukrem, přidejte vejce a mléko a promíchejte tak, aby se všechno spojilo. Cukr by se vám měl při tomto procesu trochu rozpustit. Postupně začněte přisypávat moučnou směs a nakonec přidejte i vanilku. Těsto vlijte do vysypané formy a dejte péct na cca 30 minut. Během prvních 10-15 minut troubu neotevírejte, aby dort nespadl. Platí to nejen tady, ale u každého pečení. Jakmile je dort hotov, vytáhněte jej z trouby a propíchejte vidličkou a nechte jej vychladnout.
2. Mezitím, co dort chladne, připravte si směs na prolití. Všechny mléka - smetanu ke šlehání, salko a nesladké kondenzované mléko, vyšlehejte dohromady a dejte stranou. Jakmile je dort úplně vychladlý, rozřízněte jej. Mléčnou směs vlijte do obou rozřízlých části, ale postupně, aby se mléka stačily do korpusu vsáknout.
3. Jakmile máte dort prolitý připravte si vnitřní krém. Vyšlehejte 350 ml smetany ke šlehání, přidejte rum (20ml je cca jeden malý panák) a moučkový cukr. Vyšlehjte dotuha a šlehačkovou směs rozdělte na jednu menší a druhou větší část. Menší část dejte dovnitř a ozdobte cca 40% manga. Dort opatrně přikryjte a ozdobte rovnoměrně zbytkem šlehačky a zbylým mangem. Pokapte limetkou a můžete dozdobit kokosovými lupínky.
Bez komentářů