Dorty/ RECEPTY

Les Treches aneb třímléčný dort s mangem, limetkou a kokosem

Narozeniny v době karantény. Mě se to sice netýkalo, ale mojí mamky ano. A proto jsem se rozhodla udělat na menší rodinou oslavu tenhle super exotický dort, který nás přenesl někam na pláž k moři.

Dort pro mojí mamku musel být speciální, proto jsem dlouho přemýšlela, jaký udělám. Ona má ráda tradičnější chutě a ne nic super noblesního. Původně jsem přemýšlela nad dortem z arašídového másla, jahodové marmelády a arašídů, ale nakonec jsem se rozhodla pro dort, který jsem dělala už pro kamarádku. A musím říct, že to byla skvělá volba. Snoubí se v něm příjemná sladkost a jemně nakyslých limetek. Dort je díky kokosu lehký jako pírko. Ideální volba pro všechny, kdo mají rádi šťavnaté dorty s nakyslým koncem.

Doba přípravy: 1 hodina Doba vaření: 30-40 minut

Ingredience

  • Suroviny na korpus:
  • 5 vajec
  • 200 gramů cukru
  • 75 gramů hladké mouky
  • 50 gramů kokosu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • špetka vanilky
  • 80 ml mléka
  • Suroviny na prolití:
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžičky salka
  • 2 lžičky nesladkého kondenzovaného mléka
  • Suroviny na šlehačku:
  • 350 ml smetany ke šlehání 40%
  • 20 ml rumu
  • 1 žička moučkového cukru
  • +ozdoba: mango, kokosové lupínky, limetka

Postup

1

1. Troubu předehřejte na 180°C. Mouku dejte společně s kypřícím práškem, kokosem a špetkou soli do mísy. V jiné míse promíchejte dohromady změklé máslo s cukrem, přidejte vejce a mléko a promíchejte tak, aby se všechno spojilo. Cukr by se vám měl při tomto procesu trochu rozpustit. Postupně začněte přisypávat moučnou směs a nakonec přidejte i vanilku. Těsto vlijte do vysypané formy a dejte péct na cca 30 minut. Během prvních 10-15 minut troubu neotevírejte, aby dort nespadl. Platí to nejen tady, ale u každého pečení. Jakmile je dort hotov, vytáhněte jej z trouby a propíchejte vidličkou a nechte jej vychladnout.

2

2. Mezitím, co dort chladne, připravte si směs na prolití. Všechny mléka - smetanu ke šlehání, salko a nesladké kondenzované mléko, vyšlehejte dohromady a dejte stranou. Jakmile je dort úplně vychladlý, rozřízněte jej. Mléčnou směs vlijte do obou rozřízlých části, ale postupně, aby se mléka stačily do korpusu vsáknout.

3

3. Jakmile máte dort prolitý připravte si vnitřní krém. Vyšlehejte 350 ml smetany ke šlehání, přidejte rum (20ml je cca jeden malý panák) a moučkový cukr. Vyšlehjte dotuha a šlehačkovou směs rozdělte na jednu menší a druhou větší část. Menší část dejte dovnitř a ozdobte cca 40% manga. Dort opatrně přikryjte a ozdobte rovnoměrně zbytkem šlehačky a zbylým mangem. Pokapte limetkou a můžete dozdobit kokosovými lupínky.

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět