Koláče/ RECEPTY

Ovocný koláč s mascarpone

Tenhle koláč je život! A léto! Na zahradě máme neskutečné množství čerstvého ovoce, které je tak bio, že už víc být nemůže. Skvělé na tomhle koláči je i to, že je úplně jedno jaké ovoce do něj přijde. Vždycky bude geniální.

Neznám nic lepšího než si po pořádné tůře dát dobrý koláč a kafe. A v létě ty koláče chutnají snad ještě o krapet lépe. Tenhle ovocný koláč s mascarpone je toho jasným důkazem. Je super, že je úplně jedno, jaké ovoce do něj přijde. Já zkoušela hned několik – jahody, rybíz, borůvky (a v hlavě mám ještě meruňky). Základ je ale stejný a já ručím za to, že vám rozhodně bude chutnat. Dávala jsem ho ochutnat hned několika strávníkům a chutnal všem. Ale hlavně, já jsem s ním spokojená, což je základ úspěchu, protože já jsem na svoje pečící kousky velmi náročná. Léto je ale ve znamení ovoce, tak zkuste to, co máte zrovna po ruce. Fantazie se meze nekladou 🙂

Doba přípravy: 30 minut + 2 hodinykynutí Doba vaření: 40 minut

Ingredience

  • Suroviny na kynuté těsto:
  • 500 gramů hladké mouky
  • 200 ml + 50 ml mléka
  • 20 gramů droždí (cca půlka kostičky)
  • 1 vajíčko
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce cukru
  • 50 gramů másla
  • Suroviny na krém:
  • 250 gramů mascarpone
  • 250 gramů tvarohu
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 4 lžíce marmelády
  • hrst ovoce

Postup

1

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, takže je cca 30 minut před začátkem vytáhněte z lednice. Následně začněte kváskem. V mikrovlnce si na cca 10 vteřin ohřejte 50 ml mléka. Do teplého, ale ne horkého mléka rozdrobte kvásek a dejte lžíci cukru. Kvásek dejte na teplé místo, já ho třeba dala do teplé trouby a přikryjte utěrkou. Nechte ho cca 10-15 minut vzejít, zdvojnásobí objem.

2

Mezitím než se tvoří kvásek, si připravte ostatní suroviny. V rendlíku rozehřejte máslo a nechte jej trochu vychladnout. Do robotu dejte mouku a dvě lžíce cukru. Jakmile kvásek dosáhne požadované velikosti, tedy zdvojnásobí objem, nalijte ho do mouky, přidejte vajíčko a jeden žloutek a máslo. Zapněte robot a nechte jej alespoň deset minut pracovat. Suroviny se musí zpracovat. Těsto by se poté nemělo lepit, mělo by hezky táhnout a nemělo by být suché. Těsto poté dejte pod utěrku na nějaké teplé místo (já dala opět do teplé trouby) a nechte cca 2 hodiny kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.

3

Po vykynutí těsta jej ještě propracujte a vyválejte. Těsto přemístěte do vymazané formy a protlačte do okrajů. Spodek pomažte marmeládou a pořádně jsme rozetřela do okrajů. Krém s mascarpone je velmi jednoduchý. Rozmíchejte mascarpone, tvaroh a cukr. Sladkost nechám na vás, u rybízového koláče je lepší přidat cukru trochu více, ale záleží na chuti. Na marmeládu dejte krém a nakonec posypte ovocem. Ovocem určitě nešetřete, koneckonců je to ovocný koláč a je fajn, když je po něm cítit. Doporučuji používat "lehké" ovoce, které nemusíte nijak speciálně předpřipravovat. Takže například jahody, rybíz, borůvky, maliny.. Zkrátka plody ze zahrádky. Dejte péct na cca 30-40 minut.

 

 

 

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět