RECEPTY/ Sezóna

Meruňkový koláč s mandlemi

Sezóna meruněk je tady. Dřív jsem je moc nemusela, ale od té doby, co je máme na zahradě, jsou to moje lásky. Zvlášť, když vím, že ten strom, na kterém rostou, jsem chtěla já.

Letos to vypadalo, že se meruněk nedočkáme. Počasí na jaře mělo do dokonalosti daleko, a kromě toho, že nám je málem srazily kroupy, to prostě vypadalo, že to bude jen o zelených prckách. Nakonec, když jsem přijela do Postupic, čekalo mě příjemné překvapení. Meruněk bylo spousta, byly skvělý, takže to přímo vyzývalo k tomu z nich něco udělat. A moje mamka naštěstí věděla, co. Tenhle jednoduchý meruňkový koláč je podle ní, je hotový za chvilku, ale uděláte s ním parády, jak kdyby jste ho dělaly dva dny. A takové věci já mám nejraději.

Doba přípravy: 20 minut Doba vaření: 40 minut

Ingredience

  • 110 gramů másla
  • 90 gramů krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 1,5 lžičky kypřícího prášku
  • 150 gramů hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry nebo mletý citrón
  • hrst mandlí či jiných oříšků
  • cca 250 gramů meruněk
  • + moučkový cukr na posypání

Postup

1

Dávkování surovin je na menší koláčovou (25cm) formu, pokud budete mít větší, přidejte více surovin. Nejprve si dejte do kastrůlky rozehřát máslo a nechte jej schladnout. Troubu si předehřejte na 180°C. V míse smíchejte cukr, kypřící prášek, mouku, sůl, citronovou kůru (tu jsem neměla, tak jsem použila mletý citrón). Promíchejte, přidejte vejce a nakonec i zchladlé máslo a opět promíchejte.

2

Těsto opartně rozetřete do máslem vymazané formy. Meruňky omyjte, zbavte pecky, rozpulte a bohatě je rozprostřete do těsta. Trochu přimáčkněte a posypte oříšky (za mě jsou top mandle). Posypte moučkovým cukrem, zvlášť pokud nemáte úplně dozrálé meruňky a dejte péct na cca 30-40 minut.

 

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět