Koláče/ RECEPTY/ Sezóna

Litý švestkový koláč s drobenkou

Ostuda, vážně. Na blogu vyšel poslední článek před měsícem. Málem jsem tak prošvihla švestkovou sezónu, což by bylo vážně škoda, protože tenhle litý koláč je top. Schváleno třeba kritikem babičkou.

Když tenhle koláč dělala mamka poprvé, hned jsem věděla, že na něj potřebuju nutně recept. Protože tenhle švestkáč je naprosto top strop. Švestky samozřejmě můžete vyměnit za jiné bobulovité ovoce, třeba blumy nebo meruňky, ale za mě je s těma švestkama naprosto nejlepší. Těsto je trochu jinačí, než klasické kynuté a upřímně řečeno se s ním i lépe pracuje, tak věřím, že vám zlepší tenhle asi poslední hezký podzimní víkend.

Doba přípravy: 30 minut příprava + 30 minut kynutí Doba vaření: 40 minut

Ingredience

  • Suroviny na kvásek:
  • 1 lžíce cukru
  • 50 ml mléka
  • 20 gramů droždí
  • Suroviny na těsto:
  • 75 gramů hladké mouky
  • 75 gramů špaldové mouky
  • špetka soli
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 žloutek
  • 100 ml mléka
  • 40 gramů másla (předem rozpuštěného)
  • + cca 200 gramů vypeckovaného ovoce (švestky, blumy, meruňky...)
  • Suroviny na drobenku:
  • 30 gramů měkkého másla
  • 50 gramů polohrubé nebo hrubé mouky
  • 50 gramů krupicového cukru

Postup

1

1. Nejprve začněte samozřejmě kváskem. Ve větším kvásku rozehřejte mléko. Nesmí být horké, ale spíše příjemně teplé. Pak do něj dejte lžíci cukru a rozdrobte droždí. Dejte na cca 15 minut na teplé místo - já dávám do vyhřáté trouby.

2

Mezitím si do mísy od robotu dejte obě mouky, sůl, cukr, žloutek, mléko a rozpuštěné a vychlazené máslo. Jakmile vzejde kvásek, nalejte jej do mísy. Vypracujte buď ručně nebo pomocí robotu hustší těsto, bude vám připomínat lívance, ale bude trochu hustší. Těsto posypte moukou, přikryjte utěrkou a dejte opět na cca 30 minut na teplé místo - já opět dala do trouby.

3

Plech nebo koláčovou formu mezitím vymažte máslem a odpeckujte švestky. Já některé rozpůlila a některé ještě nakrájela na třetiny. Na drobenku promněte mouku s cukrem a máslem a vytvořte hrubší směs.

4

Vykunuté těsto přelijte na plech a stěrkou namočenou v teplé vodě jej rozprostřete po celé ploše. Naskládejte na těsto ovoce a hustě posypte drobenkou. Dejte péct na cca 30-40 minut na 180°C.

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět