RECEPTY

Tvarohové kynuté buchty

Poctivé kynuté buchty, to je základ české klasiky. Proto je jasné, že na mém blogu určitě nesmí chybět. Navíc tahle tvarová náplň je naprostá pecka. No řeknu vám, tohle je dokonalá nedělní snídaně, kterou budete chtít mít pořád.

V České republice není podle mě nic klasičtějšího než poctivé kynuté buchty. Spoustu mouky, kvásku, skvělá náplň, nadýchaná buchtička a to všechno posypané moučkovým cukrem. Když jsem si před několika lety blog zakládala, věděla jsem, že kynuté těsto bude trochu oříšek, ale teď s klidem v duši můžu říct, že jej zvládám. Jasně, pomáhá mi kámoš robot, ale jinak si myslím, že ho umím už fakt dobře. A buchty bez kynutého těsta nejsou buchty. Je mi jasné, že na skoro každém blogu na ně najdete recept, ale já bych se prostě styděla, kdybych ho tady neměla.

Porce: 17 kusů
Doba přípravy: 40 minut + hodina až hodina a půl kynutí Doba vaření: 30-40 minut

Ingredience

  • Suroviny na kvásek:
  • 20 gramů droždí
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 125 ml vlažného mléka
  • Suroviny na těsto:
  • 550 gramů polohrubé mouky
  • 125 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 100 gramů cukru
  • 2 lžičky mleté citronové trávy
  • 100 gramů rozpuštěného mléka
  • špetku soli
  • Suroviny na tvarovou náplň:
  • 500 gramů tvarohu (ne ten ve vaničce, ale ten alobalu)
  • 40 gramů rozinek
  • 2 panáky rumu
  • 120 gramů moučkového cukru
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • Suroviny na potření:
  • 20 gramů rozpuštěného másla
  • 1 lžíce smetany 12%
  • +slunečnicový olej na potření, moučkový cukr na posypání

Postup

1

Všechny suroviny si vyndejte cca hodinu před pečením ven, ať mají pokojovou teplotu. Jako první poté začněte s kváskem. Ohřejte si mléko (já v mikrovlnce ohřívám na cca 15 sekund). Mléko by mělo být příjemně teplé, nesmí být horké. Do misky rozdrobte droždí, přisypte lžičku cukru a promíchejte. Vznikne vám taková kašička. Přidejte lžíci mouky a zalijte mlékem. Promíchejte a dejte na cca 10-15 minut na teplé místo (já dávám do trouby zahřáté na cca 50°C.)

2

Mezitím si prosejte do mísy mouku, 100 gramů cukru, mletou citronovou trávu, špetku soli a promíchejte. Když je kvásek vzešly, přidejte do těsta vejce, rozpuštěné a zchladlé máslo, vlažné mléko (opět ne horké) a samotný kvásek. Do robotu dejte nástavec hák a nechte cca 10 minut zpracovat. Tohle je fakt důležitý, suroviny se musí prolnout dohromady. Troubu nechte zahřátou na těch cca 50° a jakmile je těsto zpracováno, přendejte ho do mísy, která je vymazaná olejem, posypte moukou a nechte na cca hodinu až hodinu a půl kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.

3

Během kynutí si připravte krém. Nejprve naložte na cca hodinu rozinky do rumu. Poté si v jiné mísy promíchejte tvaroh, moučkový cukr, vejce a vanilkový cukr. Rozinky vymačkejte, ale rum nevylejte, bude se vám ještě hodit a rozinky přidejte k tvarohu. Všechno promíchejte. Klidně můžete náplň dělat i postupně, já to tak třeba udělala, protože se si koupila jen jeden tvaroh a pak jsem ještě v průběhu pečení běžela pro druhý.

4

Jakmile je těsto vykynuté, přendejte ho na moukou vysypanou pracovní plochu a rozdělejte na dvě poloviny. Jednu si nechte na válu a druhou dejte do mísy, kde těsto kynulo. Těsto vyválejte a vykrajujte z něj zhruba stejně velké kolečko. To vemte do ruku, trochu jej roztáhněte a pomocí lžíce na něj dejte cca jednu lžíci těsta. Okraje spojte k sobě, zarovnejte tak, aby vám nikdy netekla náplň, vytvarujte kuličku a dejte do oleje nebo máslem vymazaného pekáče. A pokračujte s dalšími kousky, ale vždycky danou buchtičku pomažte máslem, aby když se k sobě přilepí, abyste je mohli po upečení krásně oddělit. Já použila olej a určitě nešetřete.

5

Jakmile máte plech naplněný buchtami, zapněte troubu na cca 180°C a buchty nechte pod utěrkou ještě cca 10 minut vykynout. pečte cca 30-40 minut, ale záleží na vaší troubě. Nicméně buchty by měly být krásně zlaté, až nahnědlé, ale ne spálené.

6

Když jsou buchty ještě horké, potřete je směsí z rumu z rozinek, rozpuštěným máslem a smetanou. Buchty potírejte ještě horké a určitě touto směsí nešetřete. Vychladlé buchty pocukrujte ještě moučkovým cukrem a tradá na talíř, nebo spíše do žaludku.

 

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět