RECEPTY/ Sezóna

Strouhaný tvarohovový koláč s rybízem a kakaem

Sezóna rybízu a dalších bobulích je tady! Já osobně mám asi nejraději kanadské borůvky, které si doma pěstujeme a jsou to moje láska. Léto je na všechno možné ovoce prostě skvělý a já jen kvituju to, že máme tak velkou zahradu, která toho tolik nabízí. A rybíz je jednou z těchto plodin. A tenhle skvělý koláč z něj určitě musíte vyzkoušet.

Kombinace kyselého rybízu, vláčného kakaového těsta a lehkého tvarohu, to je prostě geniální. Tenhle koláč vypadá trochu složitě, ale vůbec to tak není. A uděláte s ním mega moc parády. Když ho dáte do chladu, navíc vydrží neskutečně dlouho a pořád bude skvěle chutnat. S tímhle koláčem uděláte hodně parády za málo času a úsilí. Nemusíte navíc používat jen rybíz. Třeba s nakyslými malinami to bude také pohádka.

Doba přípravy: 30 minut Doba vaření: 40 minut

Ingredience

  • Suroviny na korpus:
  • 175 gramů hladké mouky
  • špetka soli
  • 2 lžíce kakaa
  • 135 gramů změklého másla
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • Suroviny na náplň:
  • 375 gramů tvarohu (ten ve staniolu)
  • 1 bílek
  • 50 gramů cukru moučka
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžičky vanilkového cukru
  • 250 gramů rybízu (může být čerstvý i zmražený)

Postup

1

Suroviny na korpus smíchejte dohromady. Ideálně začněte těmi suchými - mouka, sůl, kakao, cukr a kypřící prášek. Promíchejte je a přidejte postupně žloutek i změklé máslo. Opět důkladně promíchejte a zpracujte dohromady. Kdyby se moc drolilo, přidejte trochu mléka. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte odpočívat buď do ledničky nebo do mrazáku. Mezitím si připravte náplň.

2

V misce smíchejte tvaroh, cukr, bramborový škrob, vanilkový cukr i extrakt a společně všechno promíchejte. V jiné míse vyšlehejte bílek do tuhého sněhu a opatrně, klidně na několikrát vmíchejte do směsi. Vmíchejte cca větší polovinu rybízu, ale klidně můžete použít i jiné ovoce. Pokud máte čerstvý rybíz, tak super, ale nevadí ani zmražený. Jen si ho včas vyndejte, ať je trochu povolený a do náplně nedáváte zmrazené kusy.

3

Troubu si předehřejte na 180°C. Těsto vyndejte z mrazáku nebo ledničky a formu vymažte lehce máslem nebo olejem. Pokud je těsto dostatečně ztuhlé, nastrouhejte ho na struhadle a přesypte do formy. Cca 70% těsta dobře upěchujte, včetně stran a okrajů. Pokud ztuhlé není, rozdělte na větší půlku (cca 70%) a rozložte jej do formy, včetně okrajů. Na těsto vlijte náplň, posypte zbytkem rybízu a zbytkem těsta. Opět můžete nastrouhat a nebo natrhat. Překrývat by ale mělo většinu náplně, občas někde může vykukovat. Dejte péct na cca 180°C na cca 40 minut.

 

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět