RECEPTY/ Sezóna

Hraběnčiny řezy

Rozhodně se dá říct, že podzim mě co se pečení týče baví asi nejvíce. Miluji jablka, skořici i to, že člověk se s kouskem koláče zabalí pod deku, udělá si dobrej čaj a vezme si skvělou knížku. To je ideální strávený čas, a jak jsem četla v jedné knížce, sladké může vyřešit spoustu věcí.

Když jsem poprvé ochutnala hraběnčiny řezy, které pro vás dneska mám, říkala jsem si, že přesně takhle chutná podzim. Krásně sladce, po jablkách a skořici, ideální vyvážení chutí. Za tenhle recept dám ruku do ohně, i když v originálním receptu jsou vlašské oříšky, já je nahradila plátky mandlí. Rozhodně to ale podle mě není na škodu, já vlašáky moc nemusím, ale tohle je pecka.

Doba přípravy: 40 minut + chladnutí přes noc Doba vaření: 40 minut

Ingredience

  • Suroviny na korpus:
  • 4 vejce
  • 450 gramů polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 200 gramů rozměklého másla
  • 2 lžíce smetany
  • 1 lžička skořice
  • 150 gramů krupicového cukru
  • +dva hrsti plátků mandlí
  • 400 gramů jablek
  • 1 lžička skořice
  • 5 lžic moučkového cukru

Postup

1

Oddělte žloutky od bílků; bílky dejte stranou a žloutky smíchejte s cukrem a vyšlehejte co pěny. Nemusíme být nějak pevná, ale cukr by se měl rozpustit. Do mísy dejte mouku, sůl, skořici, prášek do pečiva a nakrájené změklé máslo. Přilejte žloutky s cukrem a promíchejte. Já jsem v tu chvíli měla těsto dost drobivé, proto jsem přidala ještě smetanu, ale není to povinnost. Rukama vypracujte těsto, pracujte rychle. Vznikne kompaktní těsto, které zabalte do potravinové fólie a dejte ideálně přes noc do ledničky.

2

Druhý den nakrájejte jablka na tenké plátky nebo nastrouhejte. Z bílků a cukru vyšlehejte sníh. Vyndejte těsto z ledničky a rozdělte ho na dvě poloviny.

3

Zapékací nebo třeba dortovou formu vyložte pečícím papírem a nastrouhejte na hrubo jednu polovinu těsta. To upěchujte důkladně a rovnoměrně do všech stran formy, na to dejte nakrájená nebo postrouhaná jablka posypte skořicí a mandlemi. Na jablka dejte opatrně sníh. Druhou polovinu rozdělte na polovinu a jednu opět nastrouhejte a posypte jí sníh. Pokud by vám těsta přišlo nahoře málo, nastrouhejte i druhou polovinu, ale mě ta druhá polovina zbyla (klidně jí můžete dát do mrazáku na příště).

4

Dejte péct na cca 40 stupňů, poznáte to podle toho, že povrch zrůžoví. Nechte vychladnout a pak krájejte řezy.

 

 

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět