RECEPTY/ Snídaně

Jablečné lívance se skořicí

Co je na volném víkendu nejlepší? Jasně, dlouhé snídaně, během kterých snídám klidně i v jedenáct. Proč? Protože můžu a miluji to. Dneska pro vás mám recept na skvělé lívance, které jsou skvělé právě na podzim, protože se v něm snoubí dvě skvělé věci – jablíčka a skořice.

Volné víkendy v Praze miluju. Můžu začít tím, že jdu běhat nebo někam cvičit a pak na snídani. Chodit do kaváren je sice skvělé, ale skvělá jídla se dají udělat i doma. A jablečné lívance se skořicí k tomu rozhodně patří. A když se s nimi vrátíte do postele a otevřete si knížku, je to ta nejlepší možná varianta.

Porce: 11 lívanců
Doba přípravy: 20 minut Doba vaření: 15 minut

Ingredience

  • Suroviny na lívance:
  • 100 gramů hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 125 ml mléka
  • 1/2 nastrouhaného jablka
  • 1 banán
  • 2 lžičky skořice
  • máslo nebo olej na opékání
  • Suroviny na svařená jablka:
  • 3 jablka nakrájená na kostičky
  • 1 lžička másla
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička třtinového cukru
  • plátky mandlí

Postup

1

Do mísy dejte mouku, jedlou sodu, špetku soli, kypřící prášek, skořici a cukru. Směr promíchejte a zašlehejte do ní mléko a vejce, vedle v misce rozmačkejte banán a nastrouhejte najemno jablko. Do hladké těsta vmíchejte banán a jablko. Rozpalte pánev nebo lívanečník a nastříkejte na něj olej (ideální je olej ve spreji). To dělejte po každém lívanci.

2

Malou naberačkou naneste na pánvičku těsto. Počkejte až se těsto zpevní, ideálně tak, že se na těstě začnou tvořit bublinky. Pak jej opatrně obraťte a opečte i z druhé strany. Pokračujte do té doby, než spotřebujete všechno těsto.

3

Mezitím si na kostičky nakrájejte jablíčka, zasypte je skořicí a cukrem. Můžete klidně použít i skořicový cukr, ten já zrovna neměla. V pánvičce rozehřejte na mírný oheň máslo a opečte na něm krátce jablka, cca 5-7 minut. Jablka musí změknout. Následně jimi ozdobte hotové lívance a posypte plátky mandlí.

 

 

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět