Co je na volném víkendu nejlepší? Jasně, dlouhé snídaně, během kterých snídám klidně i v jedenáct. Proč? Protože můžu a miluji to. Dneska pro vás mám recept na skvělé lívance, které jsou skvělé právě na podzim, protože se v něm snoubí dvě skvělé věci – jablíčka a skořice.
Volné víkendy v Praze miluju. Můžu začít tím, že jdu běhat nebo někam cvičit a pak na snídani. Chodit do kaváren je sice skvělé, ale skvělá jídla se dají udělat i doma. A jablečné lívance se skořicí k tomu rozhodně patří. A když se s nimi vrátíte do postele a otevřete si knížku, je to ta nejlepší možná varianta.
Ingredience
- Suroviny na lívance:
- 100 gramů hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 vejce
- 125 ml mléka
- 1/2 nastrouhaného jablka
- 1 banán
- 2 lžičky skořice
- máslo nebo olej na opékání
- Suroviny na svařená jablka:
- 3 jablka nakrájená na kostičky
- 1 lžička másla
- 1 lžička skořice
- 1 lžička třtinového cukru
- plátky mandlí
Postup
Do mísy dejte mouku, jedlou sodu, špetku soli, kypřící prášek, skořici a cukru. Směr promíchejte a zašlehejte do ní mléko a vejce, vedle v misce rozmačkejte banán a nastrouhejte najemno jablko. Do hladké těsta vmíchejte banán a jablko. Rozpalte pánev nebo lívanečník a nastříkejte na něj olej (ideální je olej ve spreji). To dělejte po každém lívanci.
Malou naberačkou naneste na pánvičku těsto. Počkejte až se těsto zpevní, ideálně tak, že se na těstě začnou tvořit bublinky. Pak jej opatrně obraťte a opečte i z druhé strany. Pokračujte do té doby, než spotřebujete všechno těsto.
Mezitím si na kostičky nakrájejte jablíčka, zasypte je skořicí a cukrem. Můžete klidně použít i skořicový cukr, ten já zrovna neměla. V pánvičce rozehřejte na mírný oheň máslo a opečte na něm krátce jablka, cca 5-7 minut. Jablka musí změknout. Následně jimi ozdobte hotové lívance a posypte plátky mandlí.
Bez komentářů