RECEPTY/ Snídaně

Kynuté lívance obalené ve skořicovém cukru

Musím říct, že poslední dobou miluju sladké snídaně. Palačinky, lívance, ovesné kaše přes noc, to je něco, co teď jím prakticky pořád. A tyhle lívance jsou naprosto skvělý a fenomenální. Když je nevyzkoušíte, tak budete hodně litovat.

Psala jsem to už několikrát, ale kynuté těsto mě hrozně baví a jeho přípravu si vážně užívám. Vlastně se dá říct, že v poslední době nedělám skoro nic jiného. A věřte, že tyhle kynuté lívance, které jsou obalené ve skořicovém cukru si budete užívat stejně jako já. Na víkendový líný a dlouhý brunch je to zkrátka ideální.

Porce: 15 lívanců
Doba přípravy: 30 minut + 40 minut kynutí Doba vaření: 10 minut

Ingredience

  • 500 mléka
  • 2 vejce
  • 40 gramů cukru
  • špetka soli
  • 40 gramů másla
  • 300 gramů hladké mouky
  • 20 gramů droždí
  • 1 lžička skořice
  • citronová kůra
  • skořicový cukr na obalení
  • olej ve spreji

Postup

1

Jako první začněte s tím, že na mírném plameni rozehřejete cca 20 gramů másla a dáte ho vychladit. Všechny suroviny vyndejte ven cca dvě hodiny před prací, ať mají pokojovou teplotu. Droždí rozdrobte do misky, přidejte lžíci mouky a cukru. V mikrovlnce ohřejte mléko na cca 15 vteřin (mléko nesmí být ani horké, ani studené, ale krásně vlažné) a přidejte k droždí. Promíchejte a dejte na cca 10-15 minut na teplé místo (já dávám do trouby zahřáté na cca 50°C.)

2

Mezitím si do mísy do roboty dejte mouku, sůl a cukr, všechno promíchejte. Jakmile bude kvásek naběhlý, dejte ho do moučné směsi, přidejte vychladlé máslo, vajíčko, skořici, špetku soli a citronovou kůru. Nyní nechte robot pracovat, těsto by nicméně mělo být trochu tekutější, aby se vám ho podařilo lépe dávat na lívanečník. Z toho důvodů vám ani tolik nevyběhne, ale nakyne jen trochu. Nicméně nechte robot, aby důkladně zašlehal všechny suroviny a pak dejte na cca 40 minut kynout.

3

Mezitím si připravte v misce nasypaný skořicový cukr a rozpusťte si cca 20 gramů másla. Na lívanečníku rozehřejte trochu oleje ve spreji a lívance opatrně usmažte z obou stran. V práci s těstem vám pomůže fakt, že těsto bude tekutější. Jakmile jsou lívance osmažené, ještě horké je potřete trochu másla a z obou stran opatrně obalte v cukru a můžete podávat.

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět