RECEPTY/ Snídaně

Kynuté lívance

Začít den dobrou snídaní? To je podle mě nejlepší start dne. I proto tady na blogu vznikla rubrika Snídaně, do které teď pravidelně budou přibývat nové recepty, ale třeba i tipy, kam na skvělé snídaně. No a jednu pecka snídani pro vás mám teď. Sice to zabere více času, ale musíte to prostě zkusit.

Sladké snídaně jsem si v posledních měsících hodně oblíbila a musím říct, že je často volím raději, než slanou variantu. Nedávno jsem po strašně dlouhé době měla vejce Florentine, který ale taky miluji. Kynuté lívance jsou ale pecka. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, hned po usmažení, ale i druhý a dokonce i třetí den jsou po pár vteřinách v mikrovlnce skvělé. Trvají sice delší dobu, ale kdo říká, že si nemůžete udělat pomalý víkendový brunch, kdy se snídá třeba až v 11?

Porce: 10 lívanců
Doba přípravy: 20 minut + 45 minut kynutí Doba vaření: 20 minut

Ingredience

  • 25 gramů droždí
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 300 ml mléka
  • 200 gramů hladké mouky
  • 4 lžíce vanilkového cukru
  • 1 lžíce oleje (plus olej na smažení, já používám ten ve spreji)
  • 1 žloutek
  • kůra z 1/2 citronu
  • olej ve spreji
  • na ozdobu: ovoce, marmeláda, nutella, šlehačka...

Postup

1

Jako první začněte s tím, že na mírném plameni rozehřejete cca 20 gramů másla a dáte ho vychladit. Všechny suroviny vyndejte ven cca dvě hodiny před prací, ať mají pokojovou teplotu. Droždí rozdrobte do misky, přidejte lžíci mouky a cukru. V mikrovlnce ohřejte 100 ml mléka na cca 15 vteřin (mléko nesmí být ani horké, ani studené, ale krásně vlažné) a přidejte k droždí. Promíchejte a dejte na cca 10-15 minut na teplé místo (já dávám do trouby zahřáté na cca 50°C.)

2

Mezitím si do mísy do roboty dejte mouku, sůl a zbytek cukru, všechno promíchejte. Jakmile bude kvásek naběhlý, dejte ho do moučné směsi, přidejte olej, žloutek, zbytek mléka, špetku soli a citronovou kůru. Nyní nechte robot pracovat. Těsto bude hodně tekuté, ale není se čeho bát, je to tak dobře. Z toho důvodů vám prakticky vůbec nevykyne, ale i tak ho dejte na cca hodinu na teplé místo.

3

Na smažení v lívanečníku nejraději používám olej ve spreji, který je dnes už dost dostupný. Olej nastříkejte na lívanečník a pomocí menší naběračky nalijte těsto na lívance. Opečte je z každé strany a podávejte s marmeládou, nutellou a dalším ovocem. Můžete posypat i moučkovým cukrem.

 

 

 

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět