RECEPTY/ Sezóna

Apple Pie

Jablka. Asi moje nejvíc oblíbená surovina. Společně se skořicí tvoří neskutečné kombo, které dovede vykouzlit s pár surovin neskutečný recept. Stačí se podívat třeba na takový klasický český štrůdl. A doufám, že stejně jako štrůdl se u vás doma usadí i tenhle apple pie.

Jablka a skořice, to jsou moje dvě lásky. Skořice je asi moje jedno z nejoblíbenějších koření, což dokazuje i fakt, že když mi jednou Šárka vezla z Egypta suvenýr, přivezla mi skořici. A skořice a jablka tvoří prim i v tomhle receptu na apple pie. Sice ho nebudete mít tak rychle jako třeba zmiňovaný štrůdl (mimochodem, můj recept na tažený závin znáte?), ale věřím, že si na něm pochutnáte. U nás totiž zmizel rychlostí blesku.

Ingredience

  • Suroviny na těsto:
  • 350 gramů špaldová celozrnná mouka
  • 70 gramů hladké mouky
  • 80 gramů změklého másla
  • 110 ml vody
  • 2 lžičky skořice
  • Suroviny na náplň:
  • 400 gramů jablek nakrájených na plátky
  • 1 lžička skořice
  • 20 gramů skořicového cukru (20 gramů je jedno klasické balení)
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce tekutého medu
  • 1 lžička javorového sirupu (nemusí být)
  • 1 vejce
  • šťáva z půlky citrónu

Postup

1

V misce smíchejte obě mouky a skořici. Výhodou celozrnné špaldové mouky je v to, že chuťově trochu chutná po oříškách a tudíž se skvěle hodí v kombinaci se skořicí. Tu přidejte k těstu, stejně jako změklé máslo nakrájené na kostičky. Promíchejte a zalijte vodou. Těsto se vám nejlépe bude zpracovávat rukama. Důkladně zpracujte a následně zabalte do potravinové fólie a dejte na minimálně 30 minut do ledničky.

2

Mezitím si nakrájejte jablka na plátky, smíchejte je se lžičkou skořice, skořicovým cukrem, muškátovým oříškem a kukuřičným škrobem a promíchejte. Zakápněte citronovou šťávou, oslaďte medem či cukrem a doplnit můžete i javorovým sirupem, ale ten není povinný. Směs dejte stranou.

3

Nyní si těsto rozdělte na jednu větší část a jednu menší. Pracovní plochu si podsypte hrubou moukou a větší část těsta rozválejte do placky. Pokud vám to nepůjde, tak se snažte těsto alespoň částečně rozválet, přesuňte jej do máslem vymazané formy a vyplňte jím dno i boky. To jsem takhle udělala i já, chce to sice trochu trpělivosti, ale nějak to jde.

4

Na těsto dejte jablečnou směs. Menší polovinu těsta podsypte moukou a vyválejte. Těsto rozdělte na dlouhé plátky a ty postupně dejte z jedné a druhé strany na těsto. Dle mého názoru není potřeba proplétat a stresovat se tím, že vám to nejde :). Těsto na vrchu potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte do předem rozehřáté trouby péct na 180°C na cca 40 minut.

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět