RECEPTY/ Vánoce

Pracny od babičky

Je mi jasné, že cukroví je v prosinci to hlavní téma! A vůbec se nedivím tomu, když už toho má člověk až dost. Nicméně i já přicházím se svou troškou do mlýna a mám tady pro vás recept na pracny od mojí babičky.

Pracny vždycky budu mít spojené s mojí babičkou. Když jsem byla malá, pomáhala jsem jí péct. Dneska už jí peče teta a já si peču sama, ale nutno dodat, že vycházím z rodinných receptů. Většinu cukroví mám od svojí mamky (nejlepší linecký má!), ale právě pracny mám od babičky. A ta je má zase od svojí babičky a předává se z generace na generaci. Navíc má babička staré formičky na pracny, ke kterým všichni přistupujeme tak obřadně a s láskou. Za ty roky používání se ani nemusí vymazávat, ale pokud budete pracny dělat, určitě je si formičky vymažte. Ideálně tukem.

Doba přípravy: 10 minut + odpočívání těsta přes noc Doba vaření: 7 minut

Ingredience

  • 120 gramů másla
  • 120 gramů cukru moučka
  • 170 gramů hladké mouky
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička hřebíčku
  • 1 lžička skořice
  • + 1 lžíce kakaa (pokud chcete tmavé)

Postup

1

Upozornění hned na začátku. V některých receptech můžete v surovinách najít ještě vajíčko. Moje babička ho tam ale nedává, takže já ho tam nemám. S těstem se mi ale pracovalo krásně a všechno se hezky spojilo, takže ta mě není potřeba.

2

Na pečení ve většině případech používám robot a ani teď to není výjimkou. Nejprve tedy dejte do robotu sypké suroviny a následně na malé kousky nakrájené máslo. Nechte robot pracovat, těsto následně ještě dopracujte rukama a případně spojte kousky, které se vám nespojily. Dejte do potravinové fólie odpočívat přes noc.

3

Druhý den si těsto vyndejte z ledničky, troubu předehřejte na 180°C, těsto rozdělte na dvě poloviny, jednu vraťte do lednice a s jednou začněte pracovat. Z těsta si berte malé kuličky, ty tvarujte do formičky vymazané tukem (ideálně sádlem). Formičky dávejte rovnou na plech a na cca 7 minut do trouby. Každá trouba peče jinak, tudíž první várky hlídejte. Já to dělám také vždycky. Pracny nechte chvilku vychladnout a pak je vyklopněte na prkýnko a dejte dochladnout někam do zimy.

4

TIPY: Vyklapování pracen pro mě byl docela očistec. Ideálně je je vyklapovat ještě horké, nebo jen malinko zchladlé. Opatrně ale, protože formičky jsou horké, tak ať si nespálíte prsty.

5

Pokud vám vyklepnout nejdou (já s nim kolikrát až musela hodit), nechte je opravdu trochu zchladnnout a zkuste to znova. Jestliže to nejde ani tak, tak si pomožte trochu nožem. Nutno ale dodat, že formičky musí být opravdu hodně dobře vymazané.

 

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět