Dorty/ RECEPTY/ Velikonoce

Mrkvový dort

Jestli existuje recept, na který jsem fakt pyšná a je zaručeně perfektní, je to můj milovaný mrkváč. Neexistuje asi recept, který bych dělala častěji, ještě možná banana bread.

Neznám totiž člověka, který by ho neměl rád, protože je to neskutečně univerzální recept, který je prostě totálně top. Mám ho sice hlavně spojený s jarem, ale je vlastně ho můžete péct kdykoliv na něj dostanete chuť. A já vám zaručuji, že jakmile ochutnáte tento recept, tak si ho hned oblíbíte. Navíc, já svoje upečené věci nikdy moc nejím, ale tohle je věc, kterou si fakt ráda dám. Pokud teda zbyde, což se moc často nestává 🙂

Suroviny na korpus mrkvového dortu:
Forma: 19 cm

200 gramů hladké mouky
1 lžička perníkového koření (stačit vám bude i samostatná mletá skořice)
2 lžičky kypřícího prášku
200 gramů třinového a krupicového cukru
100 gramů rozměklého másla
3 vejce
3 středně velké mrkve
40 gramů čokoládového drobění
3 lžíce bílého jogurtu

Suroviny na krém:
200 gramů krémového sýra (použila jsem Phiadelphii a Lučinu, plus ještě dvě lžíce zakysané smetany)
4 lžíce moučkového cukru
šťáva z půl citronu

+věci na ozdobení (mandle, malé mrkvičky, čokoláda, ovoce; fantazie je na vás)



Postup:

1. Mouku, perníkové koření, skořici a kypřící prášek si odvažte a dejte do mísy. Do mixéru dejte máslo a cukr a prošlehejte. Přidejte žloutky a jogurt a opět důkladně prošlehejte, ať se všechny suroviny spojí. K moučné směsy přidejte tuhle tekutou a propracujte. Ideálně rukama, ale bude se vám to neskutečně lepit. Pro větší estetično tak můžete použít stěrku. Přidejte ještě nastrouhanou mrkve a opět promíchejte.
2. Troubu předehřejte na 160°C. Těsto vlijte do pečícím papírem či máslem vymazané formy a dejte asi na hodinu a čtvrt péct. Já jsem měla menší formu, takže se mi to peklo delší dobu. Pokud máte formu větší, bude vám stačit cca hodina. Stejně ale radši dort propíchněte špejlí. Počkejte 10 – 15 minut až vám korpus trochu slachdne, odejměte formu a nechtě úplně vychladnout.
3.Krémové sýry smíchejte dohromady s cukrem a citronovou šťávou. Jak moc chcete mít krém kyselý nebo naopak sladký záleží na vás, já uvádím suroviny, v jakém množství jsem je použila já. Jinak si ale všechno dodělejte podle své chutě a fantazie.
4. Potřít dort vyrovnaně krémem je asi to nejtěžší a doporučuji uhlazovat postupně, jak bude dort tuhnout v lednici. Bude se vám s tím lépe pracovat a hlavně to bude lépe vypadat. Dort nechte zatuhnout klidně celou noc v ledničce, poté ozdobte mrkvičkami (ano, jsou to mrkvičky z Mark&Spencera, miluju je) a můžete podávat.

 

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět