Cupcakes/ RECEPTY/ Velikonoce

Velikonoční Hot Cross Buns

Musím se přiznat, že Velikonoce mám poslední dobou raději než Vánoce. Nejen kvůli tomu, že jsou předzvěst jara, ale i kvůli těm neskutečným dobrotám, co se pečou. A hot cross buns mezi ně rozhodně patří.

Neříkám, že nemám mazanec, beránka a další velikonoční pečivo ráda, ale hot cross buns mě zaujaly hned, jak jsem je viděla v knížce od Jemmy, kterou proslavil Jamie Oliver. Jemma byla a stále je můj velký vzor a z její kuchařky jsem vyzkoušela nespočet věcí. Jedním z nich jsou právě Hot Cross Buns, které se v Anglii tradičně pečou na Velikonoce. Skvělé je, že lze udělat několik variant, mě zaujala ale ta cupcakes verze, která není úplně běžná. V Británii se tahle dobrota, která je hodně podobná našemu mazanci, podává na Velký pátek, v den ukřižování Ježíše. Proto na nich nikdy nesmí chybět kříž, ale vůbec nevadí, když si je upečete v kterýkoliv jiný den na Velikonoce.

 

Suroviny na 16 cupcakes:

250 gramů hladké mouky

250 cukru krupice

2 lžičky prášku do pečiva

1 lžička jedlé sody

4 lžičky perníkového koření

2 lžičky skořice

40 gramů kandovaného ovoce (rozinky, brusinky..)

60 gramů nastrouhané nebo nakrájené čokolády, min 60%

150 gramů rozměklého másla, nakrájeného na kousky

3 vejce

150 ml kefíru/ podmáslí

1 lžička medu nebo zlatého syrupu (koupíte v Marcs and Spencer)

šťáva a kůra z jednoho pomeranče

Suroviny na krém:

250 gramů krémového sýra (Philadelphia, Lučina, Palouček..)

šťáva z 1 citrónu

4 lžíce moučkového cukru

 

Postup:

1. Začněte základním receptem na vanilkové muffiny. Odkaz na ně máte zde. Poměr surovin je trochu jiný, proto jsem je vám jsem raději vypsala. Do suché směsi (mouky, prášek do pečiva, jedlá soda), přidejte cukr, perníkové koření, skořici, nakrájené kandované ovoce a nastrouhanou nebo nakrájenou čokoládu. Důkladně promíchejte. Dále do směsy přidejte vajíčka, máslo, kefír, zlatý syrup a vše zakápněte šťávou a kůrou z pomeranče. Důkladně promíchejte.

2. Troubu předehřejte na 180°C. Pokračujte už klasický postupem. Do formy si dejte košíčky a do nich dvě lžičky, cca do půlky, směsy. Pečte 17-20 minut, upečené muffiny poznáte podle toho, že se vám na špejli, kterou do nich zapíchnete, nic nenalepí. Vyndejte na mřížku a nechte vychladnout.

3. Mezitím než muffiny vychladnou, udělejte si krém. Já používám nejraději robot, ale jde to i ručně. Do mísy dejte všechny suroviny a postupně šlehejte, dokud vám nevznikne hladký krém. Cukr a citrón přidávejte podle chuti. Krémem poté naplňte cukrářsk sáček a na vychladlý muffin udělejte kříž. Doprostřed zabodněte ozdobu a dejte ztuhnout či hned podávejte.

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět