Koláče/ RECEPTY

Citronovo-makový chlebíček

Když se řekne mák a citrón, mnoho lidí si klepe na čelo. Ale řeknu vám, že je to super kombinace, která je nejen příjemně osvěžující, ale také zdravá a opravdu vynikající. Vážně!

Mám ráda jaro, ale tohle je období, kdy je po Velikonocích, ale do sluníčkem sladkých jahod či třešní je ještě daleko. Zároveň člověk už nemá moc chuť na čokoládu a těžké kořeněné dorty. Ideálním dezertem na tohle období je kombinace máku a citrónu, ze které vznikne lahodný a osvěžující chlebíček. Navíc citrón obsahuje spoustu vitamínu C, mák je zase plný vápníku, fosforu, vitamínu B a E. To si pak trochu cukru klidně odpustíte, že jo?

Doba přípravy: 30 minut Doba vaření: 50 minut

Ingredience

  • Suroviny na chlebíček:
  • 175 gramů cukru krystal
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • 200 gramů másla, nakrájeného na kostky
  • 200 ml mléka
  • citronová kůra ze 2 ošetřených citrónů
  • citronová šťáva z 1 citrónu
  • 250 gramů hladké mouky
  • 3 lžíce máku (mletý)
  • 1 balení kypřícího prášku
  • Suroviny na polevu:
  • šťáva z 1, 5 citrónu
  • 6 lžic moučkového cukru

Postup

1

1. Trobu předehřejte na 180°C. Na začátku se rozhodně, zda použijete robot či ne, ale já jsem vždy pro ho použít, protože suroviny se více promíchají a spojí dohromady. Do robotu dejte cukr, vajíčko a špetku soli a balónovou metlí začněte šlehat. Po cca 6 minutách by vám měla vzniknout světle žlutá pěna.

2

2. Do odměrky vedle dejte mléko, nastrouhanou citronovou kůru a citronovou šťávu. Pozor, citrón by měl být velmi dobře omytý a to i přesto, zda je to BIO citrón. Mléko s citrónem vlijte do vajíčkové směsy a opět nechte promíchat. Za stálého šlehání přidávejte i máslo, mouku, mák a kypřící prášek. Robot nechte jet na nižší otáčky a nechte suroviny dobře promíchat.

3

3. Já použila formu na biskupských chlebíček, ale je na vás jakou zvolíte. I přesto jí ale důkladně vymažte. Směs v robotu ještě promíchejte opatrně stěrkou a přelijte do formy. Dejte péct na 40 - 50 minut na 180°C, upečený chlebíček poznáte tak, že se vám na špejli, kterou do něj píchnete, nic nepřilepí.

4

4. Mezitím, co chlebíček chladne, připravte si polevu. Tady záleží na vás, jestli chcete, aby byla hustší nebo tekutější a po koláči tak stékala. Já jsem spíše pro tu tekutější, tudíž více šťávy a méně cukru. I díky tomu více vyzní kombinace máku a citrónu, kterou jsem si zkrátka zamilovala. V malé mističce smíchejte cukr a citrón, chlebíček přemístěte ideálně na pečící papír a chlebíček polijte. Nechte ztuhnout a můžete servírovat.

 

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět