CESTOVÁNÍ/ Nizozemsko

Objevit… Amsterdam aneb kde se dobře najíst

Myslím, že nešlo přehlédnout, že jsem prodloužený víkend v červenci strávila s kamarádkami v Amsterdamu. Jsem z toho města tak nadšená, že jsem pořád myšlenkami ještě v něm. Pro vás budu mít několik článků a začneme čím jiným než jídlem aneb moje tipy, kde to v Amsterdamu stojí za to.

Lilly´s Lunchroom

V našem hotelu jsme neměly zaplacené snídaně, což nám ani nevadilo, protože já miluji velké snídaně a v Amstru jsme si toho užily dosytosti. Hned první den jsme vyrazily do kavárny kousek od našeho hotelu New West Inn Amsterdam Lilly´s Lunchroom, kterou našla Kačka pomocí Google maps. Já osobně preferuji fakt velkou snídani, která se skládá z několika chodů a tohle byl přesně to, co jsme chtěla. Měly jsme uzeného lososa, sýr, máslo, džem, croissant, dva plátky chleba, míchaná vajíčka a ovoce (9,75 euro). Musím vyzdvihnout hlavně vynikající tmavý chleba, na kterém jsme si pochutnaly všechny tři. Byl nádherně vláčný, jako čerstvě vytažený z pece a samozřejmě i skvělý sýr. Za mě to byla super snídaně, musím říct, že jsme odcházely totálně nacpané a vydrželo nám to až do pěti odpoledne.


Albert Cuyp Market

S holkama jsme zamířily na market a největší chyba byla, že jsme tam vyrazily skoro těsně po naší mega snídani, takže jsme neměly na nic moc chuť. Janča neodolala a vyzkoušela jejich typické mini koblížky alias Poffertjes, které jsou smažené a posypané moučkovým cukrem. Jsou naprosto dokonalé ještě teplé a s kouskem másla. Mě stačil jeden, normálně se dá pořídit šest, dvanáct nebo dvacet čtyři, ale jak říkám, my měly šest a ochutnávaly jsme to ve třech a stačilo. Na marketu ale kromě těhle koblížků koupíte spoustu dalších věcí, a to nejen jídlo. Prodávají tam všechno od kosmetiky, po oblečení po elektroniku. Největší zastoupení je tam ale jídla. Kromě tradičních pokrmů, jako sýry, housky se sledi, stroopwafel je tam i nekonečné množství ovoce, zeleniny, masa a pečiva. K dispozici jsou také ovocné šťávy ze všech druhů ovoce. Já neodolala melounové šťávě a v tu době mě to fakt hodně osvěžilo. Sem rozhodně zajděte, ale pozor, v neděli mají zavřeno.

The Breakfast Club

Na tuhle kavárnu jsem narazila díky Gabče a Péťovi z PG Foodies a zamilovala jsem se do ní hned. Jenže všechny pobočky byly dost daleko a s holkama jsme se dohodly, že pojedeme spíš do centra. Ale osud tomu chtěl a my vystoupily na jedné zastávce, odkud byl Breakfast Club asi pět minut pěšky, takže jsme se tam vydaly. Je to sice dražší místo, ale lepší vejce Benedict (12 euro) jsem nejedla. Měla jsem ho se uzeným lososem a dokonalou lehce citrónovou holandskou omáčkou společně na jejich dokonalém chlebu. Holky měly míchaná vajíčka a taky vynikající. K tomu čerstvý pomerančový džus a spokojenost. Opět jsem se napucla na skoro celý den. Tohle místo doporučuju všema deseti.


Foodhallen

Hned vedle The Breakfast Clubu se nachází obrovská hala, kde najdete hromadu stánků s jídlem a pití se všemi druhy kuchyní. Pochutnají si tu milovníci Asie, Mexika či Itálie, pálivých jídel, vegetariáni i ti, kteří chtějí vyzkoušet nizozemskou kuchyni. Kromě jídla tu najdete i obrovský výběr pití. Nás nejvíce zaujal Beer Bar, kde bylo na výběr více než 30 piv, hlavně nizozemských a belgických a dokonce i dvě piva, která jsou přímo od Foodhallenu. Dá se tu sednout a v době mistroství světa ve fotbale tu byly i obrazovky a místa na sezení. Já tu ochutnala další tradiční věc. Jednalo se o klobásu z vepřového masa, hnědý křupavý rohlík, sálat s kousky červeného zelí a kečup (5 euro). To byl ten tradiční, ale na výběr měli sedm dalších druhů. Skvělé bylo, že klobásy dělali přímo na místě a vše připravovali přímo před vámi. Kromě toho jsme měla i kousek bagety se sleděm a cibulkou (3,5 euro), což je další nizozemská klasika s názvem Hollandse Nieuwe. K tomu všemu pivo a vše bylo tak jak má.

Pivo je všude 😀

Hollandse Nieuwe

Coffee Room

Mohlo by se zdát, že se jedná o tu úžasnou kavárnu na pražských Vinohradech, ale ne. Vlastně jsme kvůli téhle kavárně vystoupily o den dřív a následně našly The Breakfast Club a Foodhallen. Do Coffee Room jsme zapadly a musím říct, že jsme vybíraly opravdu dlouho, protože jsme nevěděly, co dřív. My s Kačkou zvolily kombinaci zeleniny, sýru, vajíčka, džemu, chleba, pomerančového džusu a cappuccina a opět jsme nelitovaly. Jen tam bylo docela málo másla, takže mi nevystačilo na poslední toust, ale jinak pohoda. Kromě toho jsme měly nejlepší kafe, co jsme v Amstru potkaly. Janča si dala sandvič s lososem a avokádem, který jsem bohužel neměla, protože mě se avokádová manie nějak nedotkla. Za tuhle nálož jsme opět zaplatily něco okolo 10 euro, což je taková klasika. Musím ale říct, že jsme z toho vždycky byly nadšené, protože nám jídlo vydrželo až do pozdního odpoledne a vynechaly jsme oběd.

Stroopwafels

Jestli si něco v Amsterdamu musíte nutně dát, tak jsou to tyhle nejdokonalejší vafle. Je to křupavá placka, která nepřipomíná vaflové těsto ani omylem, ale i přesto je takto nazývají. Jsou to dvě placky spojené a vevnitř je karamel. Já jsem si je úplně zamilovala a pravidělně jsem si je kupovala všude, kde to šlo. Dokonce jsem je přivezla nejen mamce, ale i sobě. Je to fakt něco, co prostě musíte ochutnat a jsme si jistá, že se do nich zamilujete stejně jako já. Bohužel jsem nestihla fotku, tak tady aspoň ilustrační.

 

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět