Dorty/ RECEPTY

Čokoládový dort z červené řepy s chilli a granátovým jablkem

Věřím, že receptů na cukroví máte určitě hromadu a tak vám vánoční čas zpříjemní  lahodný zimní čokoládový dort s chilli a granátovým jablkem. Kdy jindy je dovoleno sníst vetší množství čokolády než v zimě?  Jasně, že v zimě. Proto se i na tenhle čokokoláč s granátovým jablkem a špetkou chilli musíte vyzkoušet. Je v něm sice řepa, ale zaručuji vám, že jí rozhodně nepoznáte. Koláči dodá krásně na vláčnosti a hutnosti.

 

Porce: forma 25 cm
Doba přípravy: 1 hodina Doba vaření: 30 - 35 minut

Ingredience

  • 2 ks vařené červené řepy
  • 300 gramů hladké mouky
  • 85 gramů špaldové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička mletého chilli
  • 80 gramů holandského kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 4 vejce
  • 225 ml mléka
  • 175 ml horké kávy
  • 125 gramů změklého másla
  • 220 gramů cukru
  • meruňková marmeláda
  • Na polevu:
  • 200 gramů čokolády
  • + na ozdobu granátové jablko, vánoční hvězdičky

Postup

1

1. Smíchejte suché suroviny; obě druhy mouky, sůl, jedlou sodu, chilli, kakao a kypřící prášek do jednoho. Do robotu si dejte rozměklé a na kousky nakrájené máslo a cukr. Necháte, aby se cukr rozpustil a smíchal s máslem. Přidejte vajíčka, mléko, kávu a vždy necháte, aby se jednotlivé suroviny promíchali. Vznikne z toho trochu vodnatější hmota, ke které začnete pomalu přidávat i suchou směs. Zasypáváte postupně. Robot zastavíte a pomocí stěrky setřete těsto i ze stran.

2

2. Troubu si předehřejete na 180°C. Řepu nakrájíte na kousky, dáte do mixéru a rozmixujete na pyré. Postupně pyré začnete přimíchávat i do těsta a pořádně promícháte. Do máslem vymazené formy přelijeme těsto a pečeme 30 -35 minut. Upečený korpus poznáte tak, že když do těsta zapíchnete špejli, nic se vám na ní nepřilepí. Korpus necháte odpočinout ve formě a až se je forma zchladlá, vyklopíte jej na mřížku, kde ho necháte zcela sestydnout.

3

3. Když je koláč sestydlý, ve vodní lázni si rozpustíte čokoládu. Já do ní nic nepřidávám, ani máslo ani smetanu, ale pro její zjemnění, klidně můžete použít. Já vždy raději nechám vyniknout chuť čokolády. Korpus veprostřed proříznete a patro promažete meruňkovou marmeládou. Nakyslá meruňka se skvěle hodí ke sladkému dortu, obměnit jej můžete například pomerančovou. Na patro dáte vrchní díl, který polijete horkou čokoládou. Vždy to dělám postupně a koukám, kde je ještě volné místo na čokoládu. Jakmile je čokoláda na dortu, ozdobíte jej, aby se na něj přichytly i vybrané ozdoby. Já zvolila vločky a nakyslé granátové jablko, které se opět skvěle hodí ke sladké čokoládě. A k Vánocům :).

 

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět