Kladdkaka je typický švédský čokoládový dort, ve kterém není ani špetka mouky. Ideální je právě na zimu, kdy nejsou žádné sezónní suroviny a pomeranče mají super chuť. Kombinace čokolády a pomeranče si rozhodně zamilujete hned na první chuť.
Koláč Kladdkaka jsem poprvé zaregistrovala u mojí kamarádky, cukrářky Adie v době, kdy jsem ještě pracovala v TV Mňam jako produčkní. Zachutnal mi hned při prvním soustu, ale pak se mi recept na něj vykouřil z hlavy. Poté jsem na něj narazila u Romči z blogu Na skok v kuchyni, ale ozvláštnila jsem ho ještě pomerančem, který se mi k čokoládě a k zimě celkově hrozně hodí. Nejenže jsem ho přidala přímo do dortu, ale udělala jsem k tomu ještě pomerančový cukr a omáčku. Rozhodně tuto nakyslou dobrotu doporučuji.
1. Tenhle dort vypadá docela složitě, ale nebojte. Jediné, čemu je opravdu důležité věnovat dostatek času, je vychladnutí. Já doporučuji nechat vychladnout dort v chladu přes noc, ale k tomu se ještě dostaneme. Jako první si ve vodní lázni rozehřejete čokoládu. Miska, kde čokoládu i máslo máte, se nesmí dotýkat vody, suroviny rozehřeje horká pára. Trvat to bude cca 20 minut. V rozehřáté tekutině by neměl být žádný kousek čokolády. Během rozehřívání si připravte kávu, aby vám stihla během toho vodního procesu trochu vychladnout. 2. Po rozehřátí si rozehřátou čokoládu přelijte do čisté a studené mísy, přidejte kávu a panáka rumu. Nechte vychladnout a mezitím si připravte další suroviny. Oddělte si bílky od žloutků. Bílky dejte do mixéru spolu se špetkou soli a nechte vytvořit tuhý sníh. Trvá to docela dost dlouho, takže vám to akorát vyjde. Žloutky našlehejte společně s třtinovým cukrem a vnitřkem z vanilkového lusku do husté pěny, aby se vám cukr rozpustil. Předehřejte si troubu na 180 °C. 3. Žloutkovou pěnu přidejte opatrně a po částech do vychladlé čokolády, nastrouhejte tam kůru z OMYTÉHO pomeranče (jen ta oranžová část, ta bílá je hořká) a pořádně vymačkejte pomerančovou šťávu. Promíchejte, přidejte prášek do pečiva a následně i zašlehejte sníh. Opět důkladně a opatrně promíchejte, aby vám nikdy nezůstali žádné hrudky a kusy sněhu. Přelijte do důkladně vymazané formy a dejte péct na 180 °C cca 50 minut až hodinu. 4. Mezitím co se vám peče dort si připravte pomerančovou omáčku a cukr. Na omáčku použijte čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávu, kterou svaříte společně s cukrem a máslem. Cukr použijte podle vlastní chuti, já použila dvě lžíce. Do toho zamíchejte lžíci másla a vařte na mírný stupeň, omáčka by měla zhoustnout. Na cukr smíchejte cukr krystal a kůru z pomeranče (opět omytý) a promíchejte. Nechte odstát, aby cukr nasál vůni pomeranče. 5. U čokoládových dortů se těžko poznává upečenost, i tady by se vám ale nemělo nic lepit na špejli. Dort nechte vychladnout ideálně přes noc na chladném místě a ve formě. Opatrně oddělte boky od dortu, ale pro jistotu nechte spodní díl formy. Polijte omáčkou a posypte cukrem a už si užívejte tu dokonalou kombinaci čokolády a pomeranče. Ingredience
Postup
2 komentáře
Ida
11. 1. 2019 v 15:23I No swedish kladdkaka is complete without some unsweeted whipped cream on the side! 🙂 Comes from a Swedish girl and is a fact 😉 Me and my partner just relocated to Prague and we are suprised that there is never cream or vanilla sauce served with the cakes/pies in cafés
Eva
15. 5. 2020 v 1:02Dobry den, opravdu tan neni mouka ? Prave jsem tento zázrak dokončila. Vůně pomeranče a čokolády je fantastická, ale moc dobře to nevypadá. Dělala jde menší porce. Ne v dortove formě.
Děkuji za odpověď.
Eva