Víte, co je nejlepší? Recepty, které se dědí z generace na generaci. A přesně takový mám i od své babičky, které jej zas má od své babičky. Je na Boží milosti, velikonoční nebo masopustní sušenky, které jsou ideální nejen pro koledníky, ale i jen tak k zakousnutí.
V posledních letech jsou pro mě Velikonoce mnohem „zásadnější“ než Vánoce. Je to i tím, že na Velikonoce užý bývá teplo a člověk se může hezky slunit venku a užívat si nejen volna, ale i dobrého jídla. Velikonoce jsou pro mě symbolem jara a nových začátků a taky toho, že konečně jsou farmářské trhy a zahrady plné bylinek. Kromě toho, kdo zná lepší jídlo než je nádivka hezky s čerstvými kopřivami a domácími vajíčky? No já teda ne.
Velikonoce jsou i symbolem tradic a to nemyslím to chození na pomlázku. Mě samotné tahle tradice ani nevadí, možná je to tím, že jako malá holka jsem obrážela vesnici a vždycky přinesla pěknou nadílku (a to jsem holka z Prahy). A jídlo, samozřejmě bez toho by to nebyly ty pravé Velikonoce. Na mazanec jsem nikdy moc nebyla, ale u mě na blogu najdete recepty na hot cross buns cup cakes, citronového beránka a mrkvový dort, ten je na Velikonoce prostě pecka. A letos se k tomu přidávají ještě Boží milosti. Tenhle recept mám od své babičky a už jsem se na něj chystala několik let a jsem ráda, že se mi to konečně povedlo. Boží milosti jsou takové smažené sušenky a není se divit, že se jim říká křehotinky. Ideální je jíst je ještě ten den. Za mě osobně je to skvělý pro koledníky, proto si na velikonoční pondělí přivstaňte a nasmažte je hned ráno. Úspěch zaručen!
1. Do mísy prosejte moučkový cukr a hladkou mouku, přidejte máslo nakrájené na kostičky, lehce rozměklé máslo, vanilkový cukr a případně i nastrouhanou citronovou kůru. V misce vedle smíchejte mléko, žloutky, rum a promíchané přidejte do suché směsy. Já těsto zpracovávala v robotu a pak jsem ho dodělala ručně. Pokud se vám nebude dařit spojit, přidejte ještě trošku mléka. Jakmile je těsto vytvořené, prohněťe jej rukama a zabalte do potravinové fólie. Na cca 1 hodinu ho dejte do lednice odpočitnout. 2. Když těsto odpočívá, připravte si směs z cukrů. Spojení moučkového cukru a skořicového nebo vanilkového je opravdu skvělé. Usmažené Boží milosti chytnou vůni a chuť ochuceného cukru a díky moučkovému se na nich cukr udrží. Je tedy na vás jaký poměr dáte. Vedle směsi si připravte talířek s ubrouskem, kam budete usmažené milosti dávat. 3. Těsto vytáhněte z lednice, rozkrojte na půl a polovinu vyválejte asi na 2-3 mm tenké těsto. Tvary záleží na vás. Já dělala část polodlouhých a část čtvrečků. Do čtverců jsem ještě jemně řízla nožem. V hrnci rozpalte olej na mírném plameni. Trvá to cca 10 minut. Rozpálený olej poznáte tak, že do něj vhodíte kousek těsta a že je olej připravený poznáte tak, že začne mírně prskat. Poté už po cca 2-3 čtvrečekách a proužkách vkládejte připravené sušenky. Osmažení trva cca 2 minuty, po minutě můžete sušenky otočit, ale opatrně, ať se nespálíte o olej. Jakmile sušenky vyndáte, přendejte na ubrousek, nechte je tam cca minutu okapat a pak opatrně obalte v cukru. Mezitím vhoďte do oleje další část. Milosit by neměly být horké, ale ještě teplé, rozhodně byste měli být schopni se jich dotknout. Přendejte vedle na talíř a pokračujte do té doby jakmile nemáte nic na smažení. 4. Jestli nebudete dávat Boží milosti koledníkům a budete je jíst až další den ( i když nejlepší jsou těsně po osmažení), dejte je do plechové krabice, aby vám neztvrdly. Připravte se na to, že jsou trochu křupavější, ale moc dobré. Ingredience
Postup
Bez komentářů