ZÁKLADNÍ RECEPTY

Křehké těsto

Jestli je něco, co je opravdová klasika a co miluji, jsou to koláče z křehkého těsta. A to jak ve sladké, tak i ve slané verzi. A tu se přiznám, miluji ještě víc. Recept na to nejlepší křehké těsto, je konečně tady.

Ano, každý říká, že jeho recept je ten nejlepší, který si prostě zamilujete, ale v tomto případě je to pravda. Tenhle recept na křehké těsto mám od mamky a dělám si ho vždycky do zásoby, protože tohle můžu jíst skoro pořád. Tedy koláče z křehkého těsta. Navíc je dělám vždycky na narozeniny, oslavy, prodejní akce či catering, ke kterým se občas dostanu. A nikdy se mi nestalo, že by si někdo stěžoval, ba právě naopak, lidé se ptali na recept. Ten je teď tady i s fotopostupem.

Doba přípravy: 20 minut Doba vaření: 15 minut

Ingredience

  • 250 gramů hladké mouky
  • 125 gramů ztuhlého másla
  • 1 vejce
  • 3 lžíce vody
  • špetka soli
  • (pokud děláte sladký koláč, tak lžíce cukru)

Suroviny

1. Co se náčiní týče, na vytvoření křehkého těsta vždy používám robot. Pracuji se studeným máslem, které si nakrájíte na kostičky a potřebujete, aby se vám do těsta zpracovalo a vzniklo krásné těsto, kde nebudou kusy másla. To se vám bez robotu bohužel nepovede. Do mísy robotu tedy dejte mouku se špetkou soli, na ní kostičky másla (krájejte je rovnou do mísy, ať vám zbytečně neměkne) a jedno vajíčko. Jako poslední dvě až tři lžíce vody.

Nejprve mouka, sůl, máslo…

.. a nakonec vejce a voda

2. Zapněte robot, nejprve na dvojku, tedy na pomalejší rychlost. Nechte suroviny zpracovat na drobivé kousky, trvá to cca 2-3 minutky. Těsto se ještě nezačne spojovat, já to nazývám takovou drobenkou. Ač by to mohlo vypadat, že by se hodila další voda, nepřidávejte jí. Já dám vodu vždy na začátku, pak už ne.

Těstová „drobenka“

3. Zapněte zase otáčky a pomalu zvyšujte na cca 4. Metla začne pomalu tvořit kulatou hmotu, podobnou těstu. Robot přidržte, ať vám neposkakuje po lince a nezničí se vám.

V tuhle chvíli jde těsto z robotu ven a na řadu jdou ruce

4. Když má těsto ideální konzistenci, vymějte jej a rukama propracujte. Mě zůstává těsto i na samotné metle, takže jej z něj sundám a spojím jej rukama. Těsto by mělo být krásně žluté, vláčné a měkké. Já používám vždycky domácí vajíčka, díky tomu je těsto krásně žluté a pevné. Určitě doporučuju.

Krásně měkké

5. Připravte si na linku potravinovou fólii a podsypte si vál trochou mouky, na něm budete zpracovávat těsto. Jak už jsme řekla, těsto by mělo být pevné, ale zároveň hezky měkké. Prohněňte je rukama a pak je trochu splácněte. Když jej budete balit, mělo by být trochu podsypané moukou, aby se vám nepřilepilo k fólii. Já jej vždycky trochu zplácnu. Když s ním pak pracujete dál, rychleji ho rozválíte. Dejte ho minimálně na dvě hodiny, ideálně ale přes noc do ledničky. Když ho pak budete používat, vyndejte jej cca 20 minut před válením.

Placka ať se pak dobře rozválí

Šup do fólie a do lednice

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět