Koláče/ RECEPTY

Rajčatový koláč se balkánským sýrem a bazalkou

Slané koláče miluju! A musím říct, že jsem si za ty roky pečení a zkoušení našla několik osvědčených receptů, které prostě fungují. Rajčatový koláč je jeden z nich.

Tohle je zřejmě jediný příspěvek, který bude na slano. Je to ale recept, na který se chystám už roky, ale chtěla jsem ho mít propracovaný a recept na základní těsto na focené i s postupem. Odkaz dávám sem,  v tuhle chvíli budeme pokračovat už v době, kdy těsto máme ready. Slané koláče neboli quiche miluji a je skvělé, že jsou univerzální, že je vlastně jedno, co do nich dáte, vždycky chutnají skvěle. Zkoušela jsem s koprem a lososem, se špenátem, šunkový se sýrem, vegetariánský.. Variant je milion, což je prostě jejich nesporná výhoda.

Já mám pro vás rajčatový, protože je zrovna sezóna českých rajčat, takže by byla škoda toho nevyužít. Kromě toho mi v květináči hezky razí bazalka, takže jsem přihodila i jí. No a domácí vajčíčka, to je základ.

Doba přípravy: 20 minut Doba vaření: 40 minut

Ingredience

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 5 vejlkých rajčat
  • 3 vajíčka
  • špetka soli a pepře
  • 2 lžičky sušené bazalky
  • 2 lžičky majoránky
  • 125 gramů balkánského sýra (množství je na vás, ani moc, ani málo)
  • + lístky bazalky

Postup

1

1. Ve chvíli, kdy těsto vytáhneme z ledničky, je na nás ta nejtěžší práce. Musíme ho rozválet a přenést rovnoměrně na formu. Troubu zapněte na 180°°C. Těsto rozválejte na cca 2 cm, nemělo by být úplně tlusté ani úplně tenké. Ty cm jsou hodně orientační, musíte to poznat. Jakmile těsto rozválíte, chytněte si jej zespodu veprostřed a přesuňte do máslem vymazané formy. Pokud se netrefíte, ještě jej opatrně zvedněte a upravte. Zatlačte těsto do mezírek, nechte vyfouknout vzduch, aby nebyly v těstě bublinky a upěchujte jej. Ořízněte strany, nechte je klidně trochu přečuhovat, oni se pečením srazí. Propíchejte jemně vidličkou a dejte na těsto ještě pečící papír, který zatěžkáte třeba čočkou. Tohle je docela důležité, těsto by se vám jinak zvedlo. Dejte péct na cca 15 minut na 150°C. Opatrně jej vyndejte, sundejte pečící papír a nechte vychladnout.

2

2. Teď je načase připravit si náplň, která je totálně easy. Smíchejte smetanu s vajíčky, rozšlehejte je, přidejte sůl, pepř, sušenou bazalku, majoránku a vše pořádně promíchejte. Klidně můžete přidat i trochu sušeného tymiánu.

3

3. Nakrájejte si rajčata na plátky a hojně je naskládejte na upečené těsto. Zalijte je smetanou s kořením a vajíčky, klidně přijdejte další rajčata, pokud je vám to málo a posypte na kostičky nakrájeným balkánským sýrem a lístkami bazalky. Dejte péct na cca 35-40 minut do trouby. Náplň se nesmí klepat, musí být pevná a trochu zlatavá.

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět