Hrušky a jablka bezesporu patří k symbolům podzimu. Přiznávám se, že jablka miluji už dlouho, ale k hruškám jsem si našla cestu až letos. A tenhle koláč k tomu rozhodně pomohl.
Když jsem přemýšlela, jaký koláč udělám na druhý Apres Coffee Talk Workshop, napadlo mě, že bych mohla trochu zaexpermentovat právě s hruškama a jablky. A koláč měl neskutečný úspěch a nezbyl ani jeden kousek. Několik slečen za mnou přišlo a koláč mi chválilo. Ještě jsem tam dělala svůj tradiční rajčatový, na který už recept máte tady a ani ten jsem domů nevezla. No co vám budu povídat, byla jsem šťastná jak blecha a slíbila, že brzy recept dodám. No a je to tady. Recept na křehké těsto vám dám do odkazu sem a postup začneme až ve chvíli, kdy už křehké těsto máme upečené.
Ingredience
- Suroviny na náplň:
- 2 hrušky
- 2 jablka
- 200 ml smetany
- 3 žloutky
- 150 gramů krupicového cukru
- 2 lžíce rumu
- Suroviny na drobenku:
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 4 lžíce cukru
- 40 gramů měkkého másla
Postup
1. V tuto chvíli už máte předpčený korpus na křehké těsto. Troubu zapněte nebo spíše nechte zapnutou na cca 180 stupňů. Mezitím než se trouba nahřeje si připravte náplň a ovoce. Hrušky a jablka oloupejte a zbavte je slupek a jádřinců a nakrájejte je na měsíčky, měly by být cca stejně tlusté. Vyskládejte je na korpus. V míse smíchejte smetanu, žloutky, krupicový cukr a rum a pořádně promíchejte, klidně i ručním šlehačem, aby tam nebyly hrudky. Opatrně směs nalijte na ovoce a přemístěte do trouby.
2. Mezitím, co se koláč peče si připravte drobenku. Upřímně řečeno asi přesně nevím, jak má vypadat ideální drobenka, ale vím, že to jsou menší hrudečky másla, cukru a mouky. Tyto tři ingredience promnu v prstech a dělám to do té doby než se mi hrudky vytvoří. Po cca 20 minutách pečení nasypu drobenku rovnoměrně na koláč a vrátím zase do trouby. Koláč je upečený ve chvíli, kdy je drobenka nazlátlá a koláč se uprostřed netřepe, ale hezky drží.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bez komentářů