RECEPTY/ Vánoce

#Blogmas 2 Mandlovo-jablečný koláč

Dobrovolně přiznávám, že jsem si na sebe ušila bič. Rozhodla jsem se, že každý den v prosinci vydám článek na blog. Doufám, že uprostřed prosince nezjistím, že nevím, co psát. A jako první to rozjedeme s mandlovo-jablečným koláčem, který dýchá podzimní, ale i zimní atmosférou. A nebojte, v prosinci u mě nenajdete jen recepty na cukroví, ale i na jiné dezerty či nějaké denní články a snad i jednu soutěž. Tak jdeme na to.

Doba přípravy: 20 minut Doba vaření: 1 hodina

Ingredience

  • 100 gramů hladké mouky
  • 50 gramů špaldové mouky
  • 60 gramů mandlové mouky
  • 3 lžičky skořice
  • 3 lžičky skořicového cukru
  • 2 lžičky pomerančové mleté kůry
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • špetka soli
  • 110 gramů změklého másla
  • 50 gramů třtinového cukru
  • 2 banány
  • 2 vejce
  • 1 hruška
  • 1 jablko
  • +plátky mandlí, čokoládové zdobení

Postup

1

1. Troubu předehřejte na 180°. Jablka a hrušky oloupejte a nakrájejte na plátky. Dejte je stranou a v misce smíchejte cukr, měkké máslo a vyšlehejte jej. Když bude máslo spojené s cukrem, přidejte rozmačkaný banán a postupně i vejce. Následně přidávejte postupně všechny tři mouky, koření, sůl a prášek do pečiva. Vznikne vám tužší těsto, do kterého ručně zapracujte část ovoce. Zbytek si nechte na dozdobení.

2

2. Formu vymažte máslem nebo olejem, těsto do ní vyklopte a důkladně ho rozetřete. Dozdobte ještě zbytkem ovoce, plátky mandlí a čokoládovým zdobením. Dejte péct na cca 50 minut až hodinu. Hotový koláč poznáte tak, že když do něj píchnete špejlí, vyjde čistá a bez kousků.

 

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět