Vánoce

#Blogmas 3 Pět rad jak mít to nejlepší cukroví

Cukroví je snad základ každých Vánoc, každého slavnostního stolu. Někdy mám ale pocit, že se předháníme v tom, kdo má kolik druhů a kilo. O tom to ale není. Je to o tom si pečení cukroví užít, být s těmi, koho máte nejraději a těšit se z toho předvánočního času. Těchto pět tipů, jak mít to nejlepší cukroví já dodržuju každý rok.

Kvalitní suroviny
Tohle je podle mě alfa a omega celého vaření a pečení, nejen u cukroví na Vánoce. Jakmile nemáte kvalitní suroviny, nemůže se vám daná věc povést nebo vám chutnat. A u pečení to platí zvlášť. Proto u mě v lednici nenajdete Heru. A pokud u vás jo, tak ji prosím nedávejte do pečení, hlavně ne do cukroví. Kvalitní máslo stojí max 50 korun, což není zas tak děsná částka. Cukroví z něj navíc bude nádherně vonět a bude se vám s ním mnohem lépe pracovat než s Herou. To samé platí třeba o vanilkovém cukru. Já si ho dělám sama po celý rok a je to ta nejvíc skvělá věc. Kvalitní suroviny by měly být základ našeho jídelníčku. Zkuste se více dívat na kvalitu než cenu. Věřte, že pokud budete vaše tělo zásobovat dobrýma a kvalitníma věcma, vrátí vám to.

Méně je více

Pečete dvacet druhů cukroví, které nikdo nejí a vy ho nakonec naštvaní v lednu vyhodíte, protože jste se u něj potili celý prosinec? Udělejte to letos jinak. Napečte třeba jen tři, čtyři druhy cukroví a v takovém množství, u kterého stoprocentně víte, že se spotřebuje. Nikdy jsem nepochopila rodiny, které se chlubili tím, že mají desítek druhů cukroví, ale nikdo to ve výsledku nejedl. Protože, co si budeme, v období Vánoc nám všem leze cukroví už ušima. My s mamkou děláme pět druhů cukroví, rozdáváme hlavně babičkám a nebo kamarádům a pro nás zbyde jen na ochutnání. Já si zase ráda ochutnám od ostatních, hlavně vosí hnízda, který miluju, ale my je neděláme. Nikdy nám po Vánocích ale žádné cukroví nezbyde a naopak se těšíme zase na příští rok.


Pečení v klidu a pohodě

Stres? Žádný takový. Letošní pečení si užijte. My pečeme vždycky s mamkou, průběžně ochutnáváme polámané kousky a pak tajně chodíme uždibovat. Vždycky je to ale fajn víkend, který si užíjeme. Mám to naše společné pečení ráda. Udělejte to letos stejně. Pečte s mamkou nebo s babičkou, pozvete si kamarádky, udělejte si svařák, pusťe si film nebo třeba vánoční písničky a užijte si to. Nemusíte dělat tisíc druhů, hlavně když si to užijete a bude vás to bavit.

Každý rok nový druh

S mamkou máme tradici, že každý rok pečeme cca pět až sedm druhů. A za poslední tři roky jsme vždycky přidaly nový druh. Loni to byly třeba kakaové rohlíčky namočené v čokoládě a posypané kokosem. I letos máme v plánu nový druh, ještě musíme probrat jaký. Samozřejmě, že máme i klasiku v podobě lineckého, rohlíčků a perníčků, ale objevovat nové druhy je super. A pokud nás nový druh baví a chutná nám, zařadíme ho i další rok. Můžete třeba zkusit zapátrat v receptech po babičkách a vrátit se k tomu, který vaše rodina třeba dělala dřív.

 

Cukroví jako dárek 

Jasně, o Vánocích máme cukroví všichni trochu plné zuby. Ale co si to tentokrát nastavit trochu jinak? Já třeba každý rok dávám jedlé dárky. Loni to byl třeba ajvar, kokosový likér nebo sypká směs na muffiny. A vy tak můžete pečení cukroví s tímhle spojit. Já budu ještě připravovat články na jedlé dárky a myslím, že v dnešní době to spoustu lidí ocení. Je to věc, u které uvidí, že jste si s ní dali práci a má to nápad. K tomu ještě přidejte recept na kartičce. Můžete třeba udělat váš oblíbený druh a nebo cokoliv jiného. Záleží jen a jen na vás.

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět