RECEPTY/ Vánoce

#Blogmas 5 Vánoční perníčky s rumovou polevou

Receptů na vánoční perníčky je všude milion, ale je pravda, že spousta z nich se musí nechat uležet. Já ale před Vánoci nechci na nic čekat, a proto mám pro vás recept na perníčky, do kterých se můžete pustit hned.

Původně měl v rámci pátých Blogmas vyjít článek o Pise. Jenže jsem místo psaní článku dokoukávala první díl Harryho Pottera, kterého dávají na HBO Go a kterého já prostě miluji. A protože dneska budu dělat těsto na perníčky, říkala jsem si, že vám tento recept připomenu. Takže v rámci blogmas se 5. prosince vrátíme k perníčkům a k cca rok starému receptu. Protože perníčky k Vánocům bezesporu patří. A to díky perníkovému koření, které si člověk může udělat i doma. Z rumové polevy se určitě neopijete, ale perníčkům dodá příjemnou chuť  a tak nějak je trochu okoření.

 

Porce: 70 perníčků
Doba přípravy: 30 minut + 24 hodin na odležení Doba vaření: 8-10 minut

Ingredience

  • 230 gramů hladké mouky
  • 60 gramů medu
  • 60 gramů másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky perníkového koření
  • +polohrubá mouka na podsypání
  • Suroviny na rumovou polevu:
  • 2 větší panáky rumu
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • +badyán celý, celá skořice, celé nové koření, celé hřebíček

Postup

1

1. První si na mírném ohni rozehřejte máslo a med. Já měla med už tekutý, takže pokud to máte stejně, nechte rozehřát prvně máslo a poté přidejte tekutý med. Nenechte to dojít do body, kdy směs začne vařit, ale spíše se zahřeje a rozpustí se máslo. Směs odstavte a nechte vychladnout, stále ale musí zůstat tekutá.

2

2. Mezitím si připravte suchou směs. Smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva a perníkové koření. Promíchejte, přidejte vejce, opět promíchejte a nakonec přidejte tekutou směs. Opět promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. Směs se bude lepit, ale nepřidávejte mouku. Právě přidáváním mouky byste dosáhly toho, že budou perníčky po upečení tvrdé. Směs nechte v míse, tu přikryjte potravinovou fólií a dejte alespoň na hodinu odpočívat do lednice. Klidně ji tam ale můžete nechat i přes noc, já jí tam nechala noci dvě a druhou dávku zpracovala až později a směsi se nic nestalo.

3

3. Troubu zahřejte na 150 °C. Mezitím, co vám bude odpočívat těsto, připravte si rumovou polevou. Do rendlíku dejte rumu, koření a vanilku. Můžete přidat i vanilkový lusk, ale já jsem pro ten extrakt. Koření musí být celé, protože ho později budete vyndávat. Zahřejte na mírný plamen a nechte chvilku bublat. Poté odstavte, koření ale ještě nechte působit až do té doby, dokud směs nevychladne. Jakmile rum vychladne zamíchejte do něj cukr. Poleva by měla být taková tekutější pasta,

4

4.Troubu zahřejte na 150 °C. Jakmile rum bude chladnout, vyndejte si těsto z lednice a z mísy vyndejte na pomoučněnou plochu. Já si těsto rozdělila na dvě části. Těsto vyválejte na tlustší plát. Rozhodně to nesmí být slabounké těsto, jinak perníčci ztvrdnou. Průběžně těsto během válení obracejte, aby se vám nelepilo k podložce a podsypávajte polohrubou mouku. Do vyváleného těsta vykrajujte tvary a skládejte na plech s pečícím papírem. Já volila spíše menší tvary. Ty jsem pekla cca 8 - 10 minut, výsledek ale kontrolujte v troubě. Perníčky nesmí být úplně zlaté, ale měly by se dát odlepit od pečícího papíru. Takhle pokračujte dokud budete mít těsto.

5

5. Jakmile máte upečené všechny perníčky, nechte je chvilku vychladnout. Nesmí být úplně horké, ale zároveň ne úplně studené. Já je do polevy namáčela cca tak deset minut po upečení. Perníček vemte do ruky, a napočte lícem do polevy. Na první perníčku vyzkoušejte, jestli se vám poleva vsakuje do perníčku. Pokud ano, přimíchejte ještě lžíci cukru. Položte zpět na plech a nechte polevu zaschnout. Nevadí, že steče po perníčku. Jakmile bude poleva zatuhlá, přendejte do uzavíratelné krabice, kam se nedostane vzduch a perníčky neztvrdnou. A je jen na vás, jak dlouho vám vydrží.

 

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět