Vánoce

#Blogmas 13 Mých top 6 nejoblíbenějších kuchařek, které musíte mít

Osobně si nedovedu představit, že se v mojí kuchyni nenachází kuchařky. Miluji si je procházet, hledat inspiraci a listovat krásnýma fotkama. A protože Vánoce jsou ideální příležitostí, jak nějakou krásnou kuchařku někomu věnovat, rozhodla jsem se, že vám tady ukážu mých top  šest nejoblíbenějších.

My Cooking Diary – 1. a 2. díl 

Kým jiným začít než skvělou Kačí? Myslím si, že blogerky a hlavně holky by se navzájem měly podporovat než si závidět a já Kačí prostě zbožnuju. Její kuchařky jsou skvělé a vyberou si v nich úplně všichni. Má už dva díly a neřeknu vám, který mám radši víc. Oba mají něco a oba jsou skvělý. V každém každopádně najdete 30 snídaní, 30 obědů, 30 večeří a několik základních receptů. Já po nich vždycky sahám, když nevím. Kačí je skvělá v tom, že si to všechno dělá sama, kuchařky vydala bez sponzorů a u té druhé navíc byla těhotná. Jak to ta holka dělá, netuším. Hrozně mě na tom baví, že jídla, která tam najdete, jsou ze surovin, které koupíte v každém obchodě a nemusíte jezdit do specializovaných. Navíc je tam jak česká klasika, tak exotika. S Kačí se znám osobně, třikrát jsem byla na jejím Foodblog Marketu, který doufám, že se zase jednou vrátí a jsem hrozně ráda, že jsem měla tu možnost Kačí poznat. Vždycky, když se mě někdo ptá, jakou kuchařku bych doporučila, tak odpovídám tuhle, protože je fakt boží.

Špaldové lívance <3

Kuře na paprice je klasika

Cesta k opravdovému jídlu – Eva Ehrenbergová a Markéta Gajdošová 

Další knížkou, kterou jsem si naprosto zamilovala je ta od Evičky a Markét. Evička je maminka holek z A Cup of Style a jako vypadá naprosto nádherně. Markét je výživová poradkyně. No a holky se daly dohromady a udělaly kuchařku, kde je lidsky napsano všechno podstatné o výživě a sportu a hlavně skvělé recepty. Nejvíce oceňuji jídla do krabiček a dezerty. Dělala jsem podle nich bábovku a babička, které jsem jí nesla, byla nadšená. I zde najdete hromadu zdravých snídaní, výživných obědů a zajímavých večeří. A hlavně ty krabičky. Všichni, kdo si vaří do práce, tohle ocení. Obě dámy jsou neskutečně sympatické a milé  a tahle kuchařka je ideální pro ty, kdo chtějí o svém jídle přemýšlet více vědomě a není jim jedno, co konzumují.

Tvarohová bábovka a lepítka

Deník Dity P. Kuchařka 2 – Dita Pecháčková 

Tohle je taková moje menší bible. Dita Pecháčková je poměrně známá kuchařka a na její druhé knize, která je zaměřena na rodinu oceňuji, jak moc bohatá a nápaditá kniha to je. Najdete tam recepty jako třeba knedlíky s vajíčkem či francouzské brambory, ale i složité dezerty či hlavní chody. Najdou se v ní i masožravci. Je rozdělena do několik kapitol a mě se na tom nejvíce líbí, jak moc lidská je. Nehledejte v ní žádné složitosti a náročnosti, prostě kuchařka, kterou ocení plně každý. Já jí mám půjčenou z knihovny a říkám si, že tohle je přesně ta kniha, kterou chci mít doma. Prostě recepty, které se neokoukají a suroviny na ně máte skoro vždycky doma.

Jamie Oliver – 5 ingrediencí 

Jamie Oliver je můj miláček. Máme doma skoro všechny jeho kuchařky a upřímně řečeno do jídla a vaření jsem se možná zamilovala díky němu. Jamie má rychlé a snadné recepty, které ale vypadají a hlavně chutnají naprosto skvěle a vy s nimi ohromíte úplně všechny. Kuchařek má několik a já jsem si sama koupila jednu z jeho posledních, a to 5 ingrediencí. Jak už název napovídá, je to kniha, kde je každý recept složen je z pěti ingrediencí, což je prostě skvělý. Kniha je rozdělena do kapitol podle surovin, takže vám stačí mít doma tu hlavní a podle toho už pak hledat ten pravý recept. Jeho nevýhodou trochu je, že některé suroviny, jako třeba kraba nenajdete v běžném obchodě. Je to ale vážně skvělá kniha a Jamie je jeden z těch kuchařů, díky kterému je jídlo takovým fenoménem a je to opravdu pojem.

Dorty – Chez Lucie 

Díky Lucce Dvořákové alias Chez Lucii jsem začínala péct a zajímat se o dezerty jako takové. Její instagram naprosto miluji, a když jsem zjistila, že vydává knížku, hned jsem si pro ní běžela. Lucka se specializuje na dorty, které má naprosto fenomální. Pravda, některé recepty jsou trochu těžší a zaberou více času, ale jsou tam i takové, které máte do chvilky hotové. Všechny jsou ale vysvětlené tak, že to pochopí i začátečník. Navíc nechybí ani nejčastější pečící pomůcky, což ocení úplně všichni.  Já jsem dělala třeba brownies nebo citronovo-makový dort, který jsem vezla na oslavu a byl hned pryč. Lucka je vážně dortová královna a musím říct, že jestli jednou budu péct takové nádherné dorty, jako má ona, tak budu tou nejšťastnější.

Eco-Friendly Domov – Christine Liu 

Ano, tohle není kuchařka. Je to ale knížka, která mě svým obsahem neskutečně baví a hlavně inspiruje. Je to knížka o ekologickém domově bez zbytečného odpadu. Je tam spoustu typů na zero waste domácnost, ke které se chci jednou dostat, i když vím, že nikdy nebudu stoprocentní, protože to zkrátka nejde. Každopádně tady najdete, jak mít více šetrnější domácnost, jak si vyrobit různé přípravky na praní, uklízení či jak si třeba vytvořit minimalistický šatník. Musím říct, že jsem ji ještě nestačila přečíst a spíš do ní jen tak nekoukla, ale doufám, že to ještě napravím. Do knihovny se chystám si pořídit i knížku Život bez odpadu od tří českých holek, který mají Instagram Czech Zero Waste a kuchařku Zachraň jídlo v kuchyni, kterou snad dostanu k Vánocům. Už se na všechny tyhle krásky těším.

Tohle jsou moje topky!

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět