Harlekýn je recept, který jsem měla v plánu udělat už několik týdnů, možná spíše měsíců. První pokusy nedopadly nějak vábně, ale já přesto věděla, že se do něj pustím. No a oslava narozenin mojí babičky k tomu byla naprosto ideální.
Harlekýn je snad nejtypičtější dort všech cukráren. Nebo alespoň jeden z nich, společně ještě s rakvičkou, laskonkou či větrníkem. Já ho miluji. A když jsem se rozhodovala, jaký dort udělám babičce k narozeninám, byl na prvním místě. Prostě jsem si říkala, že po těch několika nepovedených pokusech, kdy mi na něm vždycky něco vadilo se tentokrát povede. A povedl. Musím říct, že jsem si ho upravila trochu podle sebe, protože jsem nahoru nedala světlou šlehačku, ale jen tu tmavou a posypala jsem ho zaltým práškem a sněhovými vločkami, které jsem tu měla. A víte co? Vůbec to nevadilo.
1. Oddělte žloutky od bílků - žloutky vyšlehejte společně s cukrem a máslo nakrájené na kousky a vyšlehejte jej do pěny.Troubu zapněte na 180°C. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh. Stěrkou vmíchejte do směsy žloutků mouku, kakao a mléko a důkladně promáchejte, aby se zapracovaly všechny suché suroviny. Do těsta opatrně zapracujte sníh, přidejte špetku vanilky a opět opatrně promíchejte. Přelijte do vymazané formy a dejte péct na cca 180°C na cca 50 minut. Když dort vyjmete, nechte ho zchladnout, ideálně do druhého dne. 2. Po úplném vystydnutí dortu , jej rozřízněte na polovinu a odložte stranou. V mixéru vyšlehejte šlehačku - do smetany přidejte holandské kakao a moučkový cukr. Vyšlehejte hutnou šlehačku. Já jsem udělala jen tmavou, pokud chcete ještě světlou, připravte si ještě 200 ml šlehačky a lžíci moučkového cukru. Rozřízlý plát potřete tmavým krémem a opatrně přiklopte. Tmavou šlehačkou potřete i boky a vršek, zarovnejte a nakonec zbytkem naplňte cukrářský sáček a ozdobte dort. Posypte ho ještě kouskami čokolády, já jej dozdobila ještě zlatým práškem a cukrářským zdobením. Ingredience
Postup
Bez komentářů