RECEPTY/ Sezóna/ Velikonoce

Hot Cross Buns

Tyhle anglické buchtičky už znám hrozně moc dlouho. Poprvé jsem je zkoušela tak před pěti lety v podobě cupcake, ale letos jsem se rozhodla pro klasickou verzi. Přihodila jsem kakao a rozinky, vy si je ale můžete udělat prakticky s čím chcete.

Hot Cross Buns je britské kynuté pečivo. Takové sladké buchtičky a pečou se tradičně na Velký pátek. Kříž uprostřed má symbolizovat den Ježíšova ukřižování a koření v nich zase koření, které ho oslepilo během smrti. Trochu složité, ale dá se to pochopit. Jestli pro nás je typický mazanec, pro Brity zase tyhle teplé houstičky. Nejlépe chutnají teplé, rozkrojené a potřené máslem a marmeládou. Kříž se typicky dělá z pasty z mouky, vody a cukru, ale já se rozhodla pro krém s mascarpone, cukru a citronové šťávy. To jsem okoukala od mé oblíbené britské  cukrářky Jemmy, díky které jsem našla vášeň v pečení a díky které tyhle buchtičky znám. A pokud byste chtěli zkusit jednodušší cup cake hot cross buns, můžete je zkusit tady (mimochodem, to byl jeden z prvních receptů na „novém“ blogu).

Mimochodem, všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu.

Porce: 17 buchtiček
Doba přípravy: 45 minut + 2 hodiny kynutí Doba vaření: 40 minut

Ingredience

  • Suroviny na kvásek:
  • 35 gramů droždí
  • 1 lžička cukru
  • Suroviny na těsto:
  • 600 gramů hladké mouky
  • 1 vajíčko
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžičky kakaa
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 5 lžic cukru
  • špetka soli
  • 100 gramů másla
  • 250 ml mléka
  • 50 gramů rozinek (nebo třeba brusinek, kousky čokolády, cokoliv..)
  • Suroviny na krém:
  • 2 lžíce mascarpone
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • šťáva z 1 citronu

Postup

1

1. Nejprve si do většího hrničku rozdrobte droždí a přidejte lžičku cukru, trochu promíchejte. Směs nechte tak 10 minut, droždí se rozpustí a začne nabývat. Mezitím si ohřejte 100 ml mléka, nemělo by být horké, ale příjemně teplé. Když v něm smočíte prst, nesmí pálit, ale hezky hřát. Do mléka přidejte 1 lžičku cukru a rozpuštěné droždí. Dejte na teplé místo a nechte vzejít kvásek (trvá to cca 5-10 minut).

2

2 Mezitím si rozehřejte máslo a zbytek mléka (150 ml). Do mísy dejte mouku, perníkové koření, citronovou i pomerančovou kůru, špetku soli a zbytek cukru. Přidejte vejce, vzešlý kvásek a mléko s máslem (to by nemělo být úplně vařící, ale jen trochu teplé). Promíchejte nejprve stěrkou a poté ideálně v robotu s hnětacím hákem. Jakmile se těsto trochu promíchá, přidejte rozinky a opět dejte do robotu na cca 5 minut. Těsto by se poté mělo táhnout, nemělo by lepit, ale mělo by se s ním dobře pracovat. Z těsta vytvořte kouli, posypte trochou mouky a dejte na teplé místo kynout. Mělo by zdvojnásobit objem.

3

3. Jakmile je těsto připraveno, můžete začít s pečením. Já si kouli rozdělila na dvě polovinu, jednu jsem dala zpět do mísy a z druhé začala tvarovat kuličky. Vždy jsem si kus odtrhla a vytvarovala z ní kuličku. Tu jsem dala do máslem vymazané formy. A takhle jsem to dělala do té doby, dokud se mi tam buchtičky vešly. Dávejte je cca 1 cm od sebe, ještě trochu nakynou a během pečení se roztáhnou. Přikryjte utěrkou a dejte ještě na cca 30 minut kynout.

4

4. Troubu rozpalte na 180°C a bochánky dejte péct na cca 25-30 minut. Ještě teplé je potřete rozvarem z cukru, vody a citronové šťávy a nechte je vychladnout. Podávat je můžete teplé, ale krém by neměl jít na horké bochánky. Mascarpone, cukr a šťávu smíchejte dohromady a opatrně přemístěte do cukrářského sášku. Na bochánky nakreslete kříž. Nejlepší je, když nakreslíte jednu linku v kuse a táhlým pohybem tak vytvoříte kříže. Doporučuju tenkou a rovnou špičku, ideálně bez žádného vzoru. Nejlepší jsou jen tak a nebo je klidně můžete rozkrojit a podávat s máslem a marmeládou.

 

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět