RECEPTY/ Sezóna

Jablečný crumble s čokoládou

Jestli něco oceňuji v téhle situaci, tak jsou to rychlá jídla, která mám do půl hodiny připravené. A jedním z nich je crumble, který je skvělou nejen snídaní, ale i vynikající svačinkou.

Nedávno jsem se s mojí kamarádkou bavila o tom, jak nahrazovat některé suroviny v receptech. V některých se totiž objevují suroviny, které běžně třeba doma nemáte. Pokud to nejsou základní suroviny jako máslo, mouka (i když ta jde občas také nahradit jinou), vajíčka, ale jedná se o koření, je možné ho nahradit jiným či dokonce žádným. Třeba v tomto případě. Pokud nemáte perníkového koření, ale jen skořici, tak stačí ona. Jde o to odhadnout, které suroviny jsou zásadní a které lze vynechat. Nechci znít jako jeden český „kuchař“, ale pro mě je důležité, abyste si recept udělali a užili než dodržovali přesné ingredience. V některých receptech to samozřejmě nejde, ale jsou naštěstí výjimky. A jednou z nich je třeba i tenhle jablečný crumble. A pokud nemáte jablka, můžete je nahradit třeba hruškama a místo čokolády dát třeba oříšky. Jídlo je hra, a proto ho tak miluju!

 

 

Porce: 4 porce
Doba přípravy: 20 minut Doba vaření: 30 minut

Ingredience

  • 6 jablek
  • 80 gramů másla
  • 150 gramů špaldové mouky
  • hrst čokolády
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • špetka vanilky
  • špetka soli
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 lžičky skořicového cukru

Postup

1

1. Troubu předehřejte na 180°C. Jablka zbavte šlupky a jádřinců, nakrájejte na kousky a vyskládejte do pekáčku vymazaný máslem.

2

2. V míse smíchejte máslo, špaldovou mouku, třtinový, špetku soli, vanilku, skořicový i vanilkový cukr a koření. V ruce promněte a vznikne vám těsto podobné drobence. Těsto rovnoměrně rozdrobte na jablka a posypte čokoládou. Dejte péct na cca 30 minut, až těsto začne zlátnout. Upozorňuji, že každá trouba je jiná, proto čas berte jako orientační. Před podáváním nechte chvilku vychladnout, přesto je nejlepší ještě trochu teplý a ideálně s kopečkem zmrzliny.

 

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět