Tažený závin byla věc, kterou jsem hrozně dlouho chtěla vyzkoušet, ale bála jsem se, že je moc náročná a nezvládnu ji. A hle, je tady ideální podzim recept na tažený závin, tak trochu fancy štrúdl.
Štrúdl to je prostě klasika, která se nikdy neomrzí. Ale tažený závin je trochu o level výš. Práce s těstem ale není vůbec tak složitá, jak jsem si myslela. Ano, potřebujete k němu sice více trochu netradičních surovin, co se pečení týče, ale je to docela srand a jde to vážně v pohodě. Nicméně doporučuju začnout s těstem o den dřív. Je lepší, když těsto přes noc odpočívá v lednici. Tak se na to pojďme vrhnout, ať máte o víkendu, co péct.
Ingredience
- Suroviny na těsto:
- 300 gramů hladké mouky
- 1 vejce
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce vinného octa
- 150 gramů rozpuštěného másla
- 120 ml vlažné vody
- špetka soli
- Suroviny na náplň:
- 125 gramů másla
- 600 gramů jablek
- 1 hrst nahrubo nasekaných mandlí
- 3 lžička mleté skořice
- 2 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce strouhanky
- mouka na podsypání
Postup
Do mísy vmícháme mouku, do ní cukr, vejce, cukr, sůl, vinný ocet, vodu a máslo. Zpracujte nejprve v míse a poté vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a těsto ještě dopracujte na to, aby bylo hladké. Trochu se vám bude lepit.Jakmile jsou všechny ingredience zapracované, těsto se vám bude malinko lepit a nejde s ním nic moc dělat. Zabalte jej proto do potravinové fólie a dejte přes noc odpočívat do ledničky.
Druhý den těsto vytáhněte z lednice. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte třeba na plátky. V míse smíchejte se jablka se skořici, naseknými mandlemi (já měla plátky, které jsem ještě rozdrtila v ruce), a pokud chcete tak i cukrem. Ale ten nemusí být. Mezitém si v kastrolku rozehřejte máslo, ať máte těsto čím potírat. Troubu rozehřejte na 180°C.
Teď se vrhneme na tahání těsta. Připravte si vyvýšenou plochu. Já jsem na sebe dala dvě prkýnka. Na ně dejte utěrku a tu bohatě pospte moukou. Těsto, které jste připravili, vystačí na dvě nohy. První část těsta trochu na ploše rozválejte. Pak vemte do rukou a během krátké chvilky uvidíte, jak se těsto začne roztahovat. Těsto nedržte přímo prsty, ale spíše rukama v pěst, abyste jej v rukách nepotrhali. Vytahovat se bude díky lepku a také díky tomu, že odpočívalo v lednici.
Poté jej dejte na pomočnou plochu a začněte vytahovat. Díky tomu, že je výš, tak můžete to těsto zaháknout za každý roh toho prkýnka. Dělejte to opatrně, aby se vám nikdy na středu nepotrhalo. Pokud se to stane někde z boku, tak to nevadí, protože jej pak zabalíte. Těsto by mělo být průsvitné a říká se, že by se přes něj měli dát přečíst noviny. U vás stačí, když přes něj bude vidět vaše utěrka.
Jakmile je těsto roztažené a zaháknuté, opatrně jej potřete vychladlým máslem. To je proto, aby se jednotlivé vrsty nelepily k sobě. Na začátek, kam budete dávat jablka, dejte trochu strouhanky a začněte štrúdl plnit. Jablka trochu přimáčkněte v ruce k sobě a rozprostřete na místo, kde je strouhanka. A teď štrúdl zabalíme. Díky tomu, že je na té utěrce, tak to půjde hladce. Vemte oba rohy utěrky a těsto přehoďte přes jablka. Pomocí utěrky štrúdl zabalíte a vždycky jej s její pomocí trochu přimáčknete, aby dobře držel pohromadě. Jakmile jsme u konce před poslední vrstvou, štrúdl pomažte máslem a poslední vrstu přehoďte přes závin. Přebytečné konec a začátek štrúdl odřízněte a zabalte je. Pomocí utěrky přemístěte na plech pomazaný máslem. Uděláte to tak, že z utěrky uděláte takovou kolíbku, ve které ten závin je, a pak jej opatrně přemístítě na plech. Aby se závin nerozjel, přimáčkněte jen k plechu a na druhou stranu dejte třeba polodlouhou formu na chlebíček. Pomažte ještě máslem, případně třeba pocukrujte cukrem a dejte péct na cca 30 minut do trouby.
Bez komentářů