RECEPTY/ Vánoce

Zázvorové sušenky

Vánoční recepty a tématika je tady! Říkala jsem si, že bych vám ještě sepsala recept na krtkův dort, ale vypadá to, že s tím nakonec přijdu až po novém roce. Dneska tady začínáme zázvorovýma sušenkama.

Sušenky nikdy na naší vánoční tabuli nebyly, ale myslím, že je to velká škoda. Protože udělají hodně velké parády a nejsou vlastně zas tak těžké. Tyhle jsou hned měkké, krásně voní po zázvoru a jeho pálivější chuť se krásně snoubí s tou sladkou. Tyhle sušenky vlastně nemusíte péct jen o Vánocích, ale myslím, že celou zimu si u vás najdou místo. U mě prošli testem mých ochutnávačů, takže teď je tady mám pro vás.

Porce: 30 sušenek
Doba přípravy: 20 minut + těsto odpočívá přes noc Doba vaření: 10 minut jedna várka

Ingredience

  • 250 gramů hladké mouky
  • 3 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička skořice
  • 100 gramů moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce medu
  • 125 gramů měkkého másla
  • špetka soli

Postup

1

1. Do mísy dejte mouku, zázvor, skořici, cukr, sůl a promíchejte. Přidejte na kostičky nakrájené máslo, žloutek, med a opět zapracujte. Já to dělala v robotu a za mě je to mnohem rychlejší a lepší. Těsto nicméně rychle zpracujte, moc dlouho jej nemějte v rukách, ať se nezačne zahřívat. Jakmile jsou všechny suroviny zpracované, zabalte jej do potravinové fólie a šup s ním do ledničky.

2

2. Těsto by mělo odpočívat ideálně přes noc, ale nic se mu nestane, když tam bude delší dobu. Troubu si pak předehřejte na 160°C, vyjměte těsto z ledničky a rozdělte ho na čtyři kousky. Nechte trochu povolit a tři kousky vraťte do lednice. Těsto rozválejte na pomoučněné ploše na cca 1 cm a vykrajujte požadované tvary. Vyskládejte na plech pečícím papírem. Pečte cca 10 minut. Těsto na teple hodně rychle měkne, takže pracujte rychle a kousky, se kterýmu nepracujte, dávejte do lednice.

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět