No, co si budeme, s tímhle cukrovím jdu zkrátka s křížkem po funuse, ale já to sem prostě musím dát. Jedná se o jogurtové cukroví, které je spojené meruňkovou marmeládou a politá čokoládou. A řeknu vám jedno, tohle musíte prostě zkusit, klidně ještě letos.
Letos jsou pro mne Vánoce opět trochu jiné, ale trochu v jiném smyslu než pro ostatní. Letos mi přišly dvě nabídky na pečení cukroví na zakázku, a protože jsem pro každou „špatnost“, tak jsem se do toho rozhodla jít. A musím říct, že mě to pořád ještě baví, i když mi už z toho trochu jde hlava kolem. Vzhledem k tomu, že bych to příští rok chtěla rozjet ve větším, tak je tohle skvělá příležitost. Vtipné je, že jedno cukroví peču bez cukru, protože jeden z rodiny, kam peču, je diabetik. Takže musím říct, že je to docela challange. Určitě vám o tom někdy řeknu, ale teď je čas na další receptík, druhý vánoční.
Jedná se o lehké jogurtové cukroví, které je lehké hned dvakrát. Jednak není vůbec těžké a jednak se nejedná o žádnou kalorickou bombu. Teda až na tu marmošku a tu čokoládu. Tvary a zdobení záleží na vaší fantazii, já jsem volila polité čokoládou, ale záleží jen na vás pro, co se rozhodnete.
Ingredience
- 210 gramů hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 100 gramů rozměklého másla
- 70 gramů moučkového cukru
- 2-3 lžíce bílého jogurtu
- 1 lžička mletého citronu (seženete třeba v DM nebo v mém milovaném Sonnentoru)
- + marmeláda, čokoládová poleva nebo čokoláda na vaření
Postup
1. Do robotu nebo na lehce pomoučněnou pracovní plochu prosejte mouku, prášek do pečiva, cukr a na kousky nakrájené máslo. Ideálně je, když bude nějakou dobu vyndané z lednice, aby bylo rozměklé, ale ne, aby nešlo vzít do ruky. Do těsta přidejte ještě mleté citrón a jogurt. Pokud máte těsto v robotu, nechte jej spojit, ale pak dopracujte ještě rukama. Spojte jej v tužší, ale pevné těsto. Dejte do potravinové fólie a ideálně přes noc do ledničky.
2. Zapněte troubu na 160°a těsto vyndejte z ledničky. Já ho měla docela měkké, takže jsem nemusela čekat a mohla rovnou vykrajovat tvary. Pracovní plochu si poprašte moukou, těsto rozdělte na dvě poloviny, ať se vám s ním lépe pracuje. Rozválejte jej na cca 3 milimetry a vykrajujte požadované tvary. Ty přemístěte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte cca 8-10 minut, dokud vám tvary lehce nezrůžoví. Měli byste mít sudý počet, ať má každý tvar svou dvojici.
3. Cukroví nechte úplně vychladnout, já je nechala ideálně do druhé dne. Pak opatrně spojte marmeládou, ideální je třeba meruňková. Jakmile máte tvary slepené, postříkejte čokoládou. Já jsem si polevu koupila, šlo to s ní lépe, protože jsem je mohla postříkat pak rovnou z pytlíku. Když jsem ale dělala cukroví bez cukru, nechala jsem si ve vodní lázni rozpustit čokoládu s kouskem másla a opatrně jsem cukroví polila, aby mi co nejméně čokolády šlo mimo. Proto jsem jednotlivé cukroví dala hodně blízko k sobě a rychle, ale opatrně polévala. Nicméně jakou variantu zdobení zvolíte už nechám na vás. Cukroví pak dejte do chladu a nechte ho minimálně opět přes noc odpočinout, než je budete dávat třeba do krabic.
Bez komentářů