Existuje větší klasika než Míša dort? Já myslím, že ne! A jen jsem se přesvědčila o tom, že tuhle českou klasiku milují snad úplně všichni. A vůbec se nedivím, že tahle láska zvítězila i v hlasování na Instagramu.
Míša řezy patří mezi evergreeny a já se tomu teda vůbec nedivím. Kombinace tvarohu a čokolády s vláčným korpusem si získal stejnou oblibu jako stejnojmenný nanuk. Ale tahle klasika se dá připravit jako elegantní dort, u kterého vůbec nevadí, když čokoláda z vrchu trochu steče. Právě naopak, vytváří to díky tomu moc hezký efekt.
Ingredience
- Suroviny na korpus:
- 60 gramů polohrubé mouky
- 3 vejce
- 30 ml oleje
- 70 gramů krupicového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- Suroviny na krém:
- 250 gramů tvarohu
- 100 ml smetany ke šlehání
- 75 gramů moučkového cukru
- Suroviny na polevu:
- 40 gramů hořké čokolády
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce mléka
Postup
Jako první začněte samozřejmě korpusem, ideálně den před kompletováním dortu. Oddělte bílky od žloutků a bílky vyšleháme společně se špetkou soli a cukru (ten přidejte po cca 5 minutách) do polotuhého sněhu. Žloutky v misce prošlehejte, přidejte olej a opět prošlehejte
Troubu zapněte do 180°C a formu vymažte máslem nebo vylejte olejem. Do polotuhého sněhu vlijte žloutkovou směs a robot nechte běžet na nízké otáčky. Zlehka přidávejte sypké suroviny - mouky, máslo a jedlou sodu. Nechte suroviny promíchat a spojit, vypněte robot a celou směs nalijte do připravené formy. Pečte na cca 180°C cca 20-25 minut, upečený korpus zkontrolujte špejlí. Jakmile je dort upečený, nechte ho vychladnout ve formě, ideálně do druhého dne.
Druhý den si připravte krém a polevu. Smetanu ušlehejte do tuhu a mezitím si v misce vedle smíchejte tvaroh a moučkový cukr. Míchejte zlehka, aby se suroviny spojily. Jakmile je smetana vyšlehaná, po částech ji přimíchejte do tvarohu a opět promíchejte. Krém opatrně navrstvěte na dort, uhlaďte, ale vlastně nevadí, když budou trochu nerovnosti, protože to zakryjete čokoládovou polevou. Dejte vychadit do lednice.
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, přidejte máslo a lžíci mléka. Voda se nesmí dotýkat mističky, ve které děláte čokoládu, mělo by na ní působit jen horký vzduch. Dort vyndejte z lednice a jakmile se rozpustí čokoláda, stáhněte ji z plamene. Nechte si dvě, tři minutky vychladit a pak nalijte opatrně na dort. Pomocí stěrky ji rozetřete do hladka, nevadí, když trochu steče. Nechte chvilku vychladit a dejte odpočívat do lednice.
Až dort budete krájet, nalijte do vysoké sklenice nebo džbánku horkou vodu, nůž v ní namočte, osušte ho a zakrojte do dortu. Udělejte to takhle po krájení každého kousku.
Bez komentářů