Dorty/ RECEPTY

Míša dort

Existuje větší klasika než Míša dort? Já myslím, že ne! A jen jsem se přesvědčila o tom, že tuhle českou klasiku milují snad úplně všichni. A vůbec se nedivím, že tahle láska zvítězila i v hlasování na Instagramu.

Míša řezy patří mezi evergreeny a já se tomu teda vůbec nedivím. Kombinace tvarohu a čokolády s vláčným korpusem si získal stejnou oblibu jako stejnojmenný nanuk. Ale tahle klasika se dá připravit jako elegantní dort, u kterého vůbec nevadí, když čokoláda z vrchu trochu steče. Právě naopak, vytváří to díky tomu moc hezký efekt.

Porce: forma s průměrem na 18 cm
Doba přípravy: 20 minut Doba vaření: 25 minut

Ingredience

  • Suroviny na korpus:
  • 60 gramů polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 30 ml oleje
  • 70 gramů krupicového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • Suroviny na krém:
  • 250 gramů tvarohu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 75 gramů moučkového cukru
  • Suroviny na polevu:
  • 40 gramů hořké čokolády
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce mléka

Postup

1

Jako první začněte samozřejmě korpusem, ideálně den před kompletováním dortu. Oddělte bílky od žloutků a bílky vyšleháme společně se špetkou soli a cukru (ten přidejte po cca 5 minutách) do polotuhého sněhu. Žloutky v misce prošlehejte, přidejte olej a opět prošlehejte

2

Troubu zapněte do 180°C a formu vymažte máslem nebo vylejte olejem. Do polotuhého sněhu vlijte žloutkovou směs a robot nechte běžet na nízké otáčky. Zlehka přidávejte sypké suroviny - mouky, máslo a jedlou sodu. Nechte suroviny promíchat a spojit, vypněte robot a celou směs nalijte do připravené formy. Pečte na cca 180°C cca 20-25 minut, upečený korpus zkontrolujte špejlí. Jakmile je dort upečený, nechte ho vychladnout ve formě, ideálně do druhého dne.

3

Druhý den si připravte krém a polevu. Smetanu ušlehejte do tuhu a mezitím si v misce vedle smíchejte tvaroh a moučkový cukr. Míchejte zlehka, aby se suroviny spojily. Jakmile je smetana vyšlehaná, po částech ji přimíchejte do tvarohu a opět promíchejte. Krém opatrně navrstvěte na dort, uhlaďte, ale vlastně nevadí, když budou trochu nerovnosti, protože to zakryjete čokoládovou polevou. Dejte vychadit do lednice.

4

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, přidejte máslo a lžíci mléka. Voda se nesmí dotýkat mističky, ve které děláte čokoládu, mělo by na ní působit jen horký vzduch. Dort vyndejte z lednice a jakmile se rozpustí čokoláda, stáhněte ji z plamene. Nechte si dvě, tři minutky vychladit a pak nalijte opatrně na dort. Pomocí stěrky ji rozetřete do hladka, nevadí, když trochu steče. Nechte chvilku vychladit a dejte odpočívat do lednice.

5

Až dort budete krájet, nalijte do vysoké sklenice nebo džbánku horkou vodu, nůž v ní namočte, osušte ho a zakrojte do dortu. Udělejte to takhle po krájení každého kousku.

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět