RECEPTY

Crème brûlée

S Hankou a Anet jsme rozjely novou tradici. Respektive už více než rok se scházíme jednou za čas u jedné z nás, ta jedna uvěří, upeče a ty ostatní dvě pohostí. No a tentokrát jsme naši tradici vypilovaly ještě o level výš.

S holkama jsme se totiž rozhodly, že uděláme tématické večery a každá z nás si na první a druhé kolo vylosovala dvě země. A vypadá to, že osud tomu chtěl, že já si vylosovala mojí MILOVANOU FRANCII! To je moje asi největší srdcovka, miluju tuhle zemi, jídlo, lidi, zkrátka všechno. Třeba v biatlonu kromě našim fandím Francouzům. Prostě Francie je moje největší láska a byla jsem nadšená, že jsem si tuhle zemi vylosovala. Jako dezert jsem chtěla zkusit croissanty, to mi úplně nevyšlo, ale Crème brûlée bylo další jasnou volbou.

Porce: 5 lodiček
Doba přípravy: 20 minut

Ingredience

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 125 ml žloutků (nelze říct, kolik přesně vajíček, protože každý žloutek jinak váží)
  • 40 gramů cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • + třtinový cukr na posypání
  • na ozdobu - čerstvé ovoce (maliny, borůvky), máta

Postup

1

Smetanu, žloutky, cukr a vnitřek vanilkového lusku ("obal" od lusku určitě nevyhazujte, bude se vám hodit i dál) dejte do mísy a zamíchejte. Směs nalijte rovnoměrně do mističek a přendejte do pekáče s vodou. Doba pečení závisí na tom, jaké mističky máte, ale zhruba se pečou cca 30-40 minut.

2

Jakmile jsou upečené, nechte je vychladit a poté dejte do ledničky. Ideální je to udělat přes noc. No a teď už samotné servírování. Já to vždycky dělala tak, že jsem cukr na krém dala až ve chvíli, kdy jsem začala flambovat, tedy zapékat cukr. Raději to dělejte postupně a nerozfajrujte to hned na plné obrátky. Mě to občas trochu baflo, takže jsem se lekla. Záleží také, jak výkonnou pistoli máte. Já mám takovou malou z Lidlu a na občasné Crème brûlée určitě stačí.

3

Jakmile máte zapečeno, Crème brûlée ozdobte třeba čerstvým ovocem či mátou.

 

 

 

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět