Sezóna rybízu a dalších bobulích je tady! Já osobně mám asi nejraději kanadské borůvky, které si doma pěstujeme a jsou to moje láska. Léto je na všechno možné ovoce prostě skvělý a já jen kvituju to, že máme tak velkou zahradu, která toho tolik nabízí. A rybíz je jednou z těchto plodin. A tenhle skvělý koláč z něj určitě musíte vyzkoušet.
Kombinace kyselého rybízu, vláčného kakaového těsta a lehkého tvarohu, to je prostě geniální. Tenhle koláč vypadá trochu složitě, ale vůbec to tak není. A uděláte s ním mega moc parády. Když ho dáte do chladu, navíc vydrží neskutečně dlouho a pořád bude skvěle chutnat. S tímhle koláčem uděláte hodně parády za málo času a úsilí. Nemusíte navíc používat jen rybíz. Třeba s nakyslými malinami to bude také pohádka.
Ingredience
- Suroviny na korpus:
- 175 gramů hladké mouky
- špetka soli
- 2 lžíce kakaa
- 135 gramů změklého másla
- 1 žloutek
- 2 lžíce cukru moučka
- 2 lžičky kypřícího prášku
- Suroviny na náplň:
- 375 gramů tvarohu (ten ve staniolu)
- 1 bílek
- 50 gramů cukru moučka
- 2 lžíce bramborového škrobu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžičky vanilkového cukru
- 250 gramů rybízu (může být čerstvý i zmražený)
Postup
Suroviny na korpus smíchejte dohromady. Ideálně začněte těmi suchými - mouka, sůl, kakao, cukr a kypřící prášek. Promíchejte je a přidejte postupně žloutek i změklé máslo. Opět důkladně promíchejte a zpracujte dohromady. Kdyby se moc drolilo, přidejte trochu mléka. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte odpočívat buď do ledničky nebo do mrazáku. Mezitím si připravte náplň.
V misce smíchejte tvaroh, cukr, bramborový škrob, vanilkový cukr i extrakt a společně všechno promíchejte. V jiné míse vyšlehejte bílek do tuhého sněhu a opatrně, klidně na několikrát vmíchejte do směsi. Vmíchejte cca větší polovinu rybízu, ale klidně můžete použít i jiné ovoce. Pokud máte čerstvý rybíz, tak super, ale nevadí ani zmražený. Jen si ho včas vyndejte, ať je trochu povolený a do náplně nedáváte zmrazené kusy.
Troubu si předehřejte na 180°C. Těsto vyndejte z mrazáku nebo ledničky a formu vymažte lehce máslem nebo olejem. Pokud je těsto dostatečně ztuhlé, nastrouhejte ho na struhadle a přesypte do formy. Cca 70% těsta dobře upěchujte, včetně stran a okrajů. Pokud ztuhlé není, rozdělte na větší půlku (cca 70%) a rozložte jej do formy, včetně okrajů. Na těsto vlijte náplň, posypte zbytkem rybízu a zbytkem těsta. Opět můžete nastrouhat a nebo natrhat. Překrývat by ale mělo většinu náplně, občas někde může vykukovat. Dejte péct na cca 180°C na cca 40 minut.
Bez komentářů